Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2000 лева на двойка в Пловдив за инвитро процедури

Д-р Веселка Христамян, председател на комисията по здравеопозване в общинския съвет в интервю за Радио Пловдив казва кое наложи да се променят точки от Правилника за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. 

В края на месеца, най - късно в началото на май на сесия на местния парламент новите правила ще се гласуват. 

След последните изчисления става ясно, че 140 000 лева ще са раздадат за повече процедури до края на 2020 година. 

Д-р Христамян посочи, че сумата скача на 2 000 лева, от 1 000 лева до 2019 година. Това са средства, които се добавят към 20 000 лева на всяка двойка, която е одобрена от Националния фонд по асистирана репродукция за 4 процедури инвитро. 

Нов момент е изискването инвитро клиниките да скрючват договор с Община Пловдив. С него те ще оформят пакет от медицинска документация за всички кандидатстващи. 

Общественото обсъждане на правилата приключи на 14 април, следва гласуване в двете комисии - здравна и правна, които трябва да излязат със становища за измененията. 

От 2012 година този правилник не е бил променян, посочват от Общинския съвет - Пловдив. Важно е да се отбележи, че целта е Пловдив да се превърне в един център в бизнес условия за асистирана репродукция, посочи д-р Христамян. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20

Свързани новини

Да променим програмата "Инвитро" за още живот!

145 хиляди двойки в България се сблъскват с репродуктивни проблеми. До 8 април е срокът, в който се приемат предложения за корекции на общинската програма "Инвитро" в Пловдив.  За 2020 година от бюджета са определени 100 000 лева. Тече общественото обсъждане, предимно онлайн. Новата идея е да има промяна в сумата, която се отпуска на семействата...

публикувано на 03.04.20 в 09:03

Важно е да се удължи времето за диалог по програмата "Инвитро"

По правилата на общинския съвет продължава общественото обсъждане на правилника за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. За някои от спорните моменти, по които тече нова петиция на активни граждани говорим с д-р Иван Црънчев , общински съветник от ВМРО и член на комисията по професионална етика на БЛС-Пловдив. Д-р Црънчев..

публикувано на 07.04.20 в 10:00