Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под претекст да се пази здравето се нарушват правата ни

Снимка: LexMedica.news

Това, което наблюдаваме с промените в Закона за здравето, приети на първо четене, е писане на закони на коляно, правен и законотворчески хаос и потушен глас на гражданското общество. Много е жалко, че неща, за които са се борили много хора през годините, които са еманация на демокрацията, сме готови да ги загубим. Така се нарушават основни демократични принципи, заяви в интервю за Радио Пловдив адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право и член на Медицинския съвет към правителството.

Когато се правят закони, трябва да се правят с трезва мисъл. За мен е непонятно защо със Закона за здравето, в неговите преходни и заключителни разпоредби, променяме други закони като Закона за културното наследство, Закона за образованието и др., които не са свързани с епидемична обстановка, посочи адв. Петрова. 

По думите й промените в Закона за здравето са смущаващи. Първо, заради начина, по който през Закона за здравето се налагат и запазват мерки, наложени в извънредното положение, а това е порочна практика. Вторият проблем е характерът на промените. Те могат да доведат до нарушаване на права и свободи на гражданите, обясни адв. Мария Петрова.

Само за 2 месеца здравният министър Кирил Ананиев е издал между 100 и 120 заповеди. От юридическа гледна точка това не е най-правилното, каза още адвокат Петрова. 

По думите й, всички наложени мерки би следвало да имат една и основа цел - да се справят с възникналата епидемична обстановка. Когато нямаме достатъчно мерки, не знаем дали са пропорционални тези мерки, а и няма мотиви за налагането им. Това може сериозно да увреди правата на гражданите, под претекст, че така ги предпазва от заразата. Трябва да се дефинира коя обстановка е извънредна и кои мерки ограничават заразата и негативните последици от нея.

Има голяма разлика между извънредна епидемична обстановка и извънредно положение, посочи още адв. Мария Петрова. 

Цялото интервю на Антоанета Петричанска с адв. Мария Петрова, специалист по медицинско право и член на Медицинския съвет към правителството, е в прикачения файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52

Гражданите гласуват за играчи срещу системата

"Няма опасност за държавността, защото дори и с конституционните промени няма вероятност страната да остане без действащо Правителство. Или ще продължи действието на Правителството на Димитър Главчев, или ще се намери процедура за избор на ново. Президентът обаче в тази ситуация умело демонстрира слабостите на промените в Конституцията и затова се се..

публикувано на 21.08.24 в 10:47

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08