Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божков е без грижа за "Левски", а решава проблемите си

Проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН.
Снимка: БГНЕС

По ръба на новите паметни писания на Васил Божков, атаките към властта и връзките на бизнеса и политиката - разговор с политическия психолог проф. Антоанета Христова. С нея коментираме и реакцията на обществото към борбата с Ковид-19 и оценките към управлението в изнънредната обстановка.

Проф. Христова отбеляза, че българинът много бързо се адаптира към ситуацията с епидемията от коронавирус.

"Например, когато се чуват по-притеснени хора, или ни споделят близки наши хора, че се тревожни, то оценката им е също част от картината на обществото. Ние, психолозите имаме поглед, който е за обществото като генерална тенденция, и той е за много бърза адаптация на повечето хора, много положителни черти проявихме в този период, за съжаление в последните дни малко повече отпуснахме мерките. Надявам се, че и вирусът ще се отслаби и това няма да се отрази негативно на резултатите за заразените. Има е една друга част от хората, които са онези, които са по-чувстиветелни и нестабилнш, на които този вирус им донесе изостряне на състоянието. При тях са зачестили случаите на търсене на психологическа помощ."

За атаките на Васил Божков по интернет: "Много грозна е тази история, която се разигра пред очите на цялата държава. Тя борави със символи в историята на България, като Левски и отбора, който носи името му, и той е част от вечното дерби при футболното първенство. Синият цвят освен това е свързан с демократичността. Футболът открай време е средство да се политизира живота в България. Няма никаква грижа от Божков към отбора, а целта му е справяне със собствените проблеми."

Проф. Антоанета Христова обясни, че у нас и в момента има пренебрегвани сектори и специалности, сред които част от лекарите, както и реформа в здравната система, също и учените, в ръцете, на които е бъдещата ваксина, както и културата. 

"В цялата тази картина - дебатът, който е приоритетен и смислен, говорейки за Божков и този вид блато на човешките взаимоотношения, ние си губим центъра, смисъла, губим тази нова страница, която ни се налага да отгърнем."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21