Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите ще ескалират през септември

Гражданските протести не могат да свалят властта, но могат да създадат онзи специфичен психофон, контекст, в който властта все по-трудно може да оперира  - много е трудно да се взимат управленски решения, в силно заявено масово недоверие“, коментира политолога Страхил Делийски развитието на протестите.

Той каза, че лятото не най-добрият сезон на протести, но динамиката им показва, че напрежението е достатъчно голямо и показва невъзможността на властта да комуникира с хората по площадите.

Политологът не се нае да прогнзира, дали обявеният 21-ви ден на протестите ще е пиков, както призовават организаторите, но  смята , че е възможно енергията и хората на протестите  и да намаляват, и да се увеличават, като подчерта, че не броят на протестиращите е важен, а отношенията между властта и протестиращите. „И ако протестиращите намаляват, това  вероятно може да успокои властта, но това ще бъде измамно успокоение, защото  връзката между тях е тотално скъсана, а от страна на властта няма никакъв знак, каквото и да е усилие да разбере протестиращите. 

Забелжете, колко често хората казват, „ние искаме те да си ходят, ние ще решим кой да дойде чрез избори. А още по –трудно е управлващите  да се справят с икономически, социални и други кризи, които Борисов твърди, че ще има.“

Управляващите имат проблем не само с хората по площадите, те живеят в една политическа своеобразна изолация, отворени са различни фронтове и на парламентарния терен и институционално –  с президента,  и ако правителството реши да изкара пълния си мандат, това ще бъде  едно тъжно за нюблюдаване правителство.

Политологът прогнозира, че най-вероятно след средата на септември, протестът ще ескалира, „защото правителството не успя да намери адевкатен начин на действие в тази ситуация“

„В крайна сметка няма нищо страшно правителството да си подаде оставка. Не виждам защо е този голям вой за липсата на необходимост от оставка. Това е нормална демократична практика Всяка една власт се изчерпва.

Силният политик си личи по това, дали може да разбере кога неговото време  е свършило. За съжаление не мисля, че ситуацията при Борисов в момента е такава. "

Интервюто със Страхил Делийски е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Малкият възход на БСП показва, че вървим напред

Надяваме се да имаме успех, както сочат всички социологически проучвания. БСП е качила с малко, но е качила своя вот , коментира в предаването „След избора“ на Радио Пловдив водачът на листата на БСП в Пловдив град и досегашен депутат Иван Петков - Бебето.  По думите му на този етап не могат да се обсъждат резултатите в Пловдив...

публикувано на 27.10.24 в 21:31

Да има кабинет е въпрос на разум и държавнически компромис

Радомир Чолаков - бивш депутат от ГЕРБ, коментира първите прогнозни резултати от вота с акцент върху броя на мандатите и как тяхното разпределение ще позволи да се парламентарно мнозинство и правителство. Доста добре познавам оперативната политика, знам как се случват нещата отвъртре и ще обърна внимание върху думата компромис, която и Бойко..

публикувано на 27.10.24 в 21:05

ГЕРБ може да направи или дясно, или програмно правителство

Българите отказват да се присъединят към твърдите ядра на партиите и към призивите им за увеличаване на активността. Може да е с процент - два по-висока активността днес, но така или иначе тя влиза в едно плато, точно както и подкрепата за партиите. Коментарът за първите прогнозни резултати от изборите е на политолога Татяна Буруджиева. В същото..

публикувано на 27.10.24 в 20:47
Любомир Стефанов

Не безконтролна власт, а прозрачни преговори на масата!

Грешката не е в нас като избиратели, а в тези, които не разчитат посланието .  Политиците колкото и да изпитват избирателя, той произвежда същото послание.  Това заяви пред Радио Пловдив политологът и преподавател в НБУ  Любомир Стефанов .  Той подчерта: Българските гласоподаватели от три години и половина повтарят на партиите, че на..

публикувано на 27.10.24 в 20:39

Столипиново не вярва на лъжливи политици и празни обещания

В Столипиново по обед е шумно, пъстро и многолюдно. И не само пред училищата, където и се гласува, но и в малките задръстени от колички и сергии улички. Хората са навън и коментират с охота не само политическите теми и изборния процес, но и как живеят.  Свикнали на медиен интерес в подобни дни, разговорът с четирима жители на..

публикувано на 27.10.24 в 19:55