Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food), орган на Европейската комисия установи в мащабно проучване, че има спад на потребление на хранителни продукти в България през месеците с пандемията от Ковид.
Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации онлайн представи новия доклад „Въздействие на COVID-19 върху сектора на храните в Централна и Източна Европа“. В него стана ясно, че са били проучени общо 12 страни от Европейския съюз. Сред тях са България, Хърватия, Чехия, Словения, Словакия и др.
Производството на храни през април е спаднало с 13 %, докато при другите трайни потребителски стоки спадът е с 43 %, отчете Боянова. Тя цитира и данните, които са публикувани в доклада: "Продажбите на дребно на храни, напитки тютютневи продукти са по-устойчиви от тези на нехранителните стоки, или продажбите са 94% спрямо 83% за нехранителните."
Като цяло хранително-вкусовата промишленост в България стои добре, спрямо останалите страни в ЕС, отчете този доклад. Там пишат, че мерките срещу Ковид при нас са сходни както при другите страни, но все пак са по-ниски.
Потребителското търсене на храни у нас е намаляло едва с 4% през май месец, за да стигне до 22 % спад през юли, сравнено с миналата година.
Проблем в България и Европа остава застаряващата работна сила, както и недостига на работници в ключови производства на храни и напитки.
Изследователите обявиха 4 сценарии за фермерите, преработвателите и търговията на дребно, както и за потребителите. Два от тях са умерени - път към нови потребители, път към нови правила, оптимистичният сценарий е записан като пълно възстановяване, и песимистичният е изкрияване и срив, където следва спад в инвестициите в хранително-вкусовата промишленост.
Университетът по хранителни технологии бе домакин интерактивен уъркшоп „От фермата до трапезата и как да направим корпоративна стратегия 2030“. В него пряха представени докладите на EIT Food, направени тази година след възникване на пандемията.
Докладът ще бъде изпратен до министерствата на земеделието, икономиката, както и до бизнеса от аграрния и хранително-вкусовия сектор.
За смяната на валутата, превалутирането, таксите, кредитите и лихвените проценти след влизането ни в еврозоната говорим със специалиста по финанси проф. Станимир Кабаиванов , заместник-ректор на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Той посочи, че най-важното нещо за нас като потребители при въвеждането на еврото е да сме малко..
Множество въпроси, свързани с храните и техните цени и качество ни вълнуват напоследък заради очакваното преминаване от лев към евро. Промените обаче се наблюдават на много места още преди излизането на конвергентните доклади. Цените на храните вървят стремглаво нагоре независимо, че офицалните институциите извеждат като изводи точно обратното...
Казусът с чистотата на въздух на Пловдив ще стигне до съда в Страсбург. Вече се подготвя колективна жалба до Европейския съд по правата на човека, това обяви в интервю за Радио Пловдив адвокат Михаил Екимджиев от Граждански комитет за по-чист въздух. Причината е неизпълнението на решението на Върховния касационен съд от 2021 година, с което се..
Демографската картина на страната не е розова - всяка година от картата отпадат населени места, които са напълно обезлюдени. Но има и нова тенденция от ковид пандемията насам – млади хора да се заселват на село, където е по- чисто, по- спокойно и по- сигурно. Но този фон управлението на селата се подчинява на архаични или не дотам справедливи..
Трябва да се направят спешни промени в законодателството заради така наречените „домове на ужасите“, като нелегалния дом в село Ягода. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив бившият социален министър Христина Христова. Тя посочи, че вече се подготвят промени в Наказателния кодекс за криминализиране на такива случаи и допълни, че..