Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ковид донесе в България и спад в купуването на храни

Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food), орган на Европейската комисия установи в мащабно проучване, че има спад на потребление на хранителни продукти в България през месеците с пандемията от Ковид

Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации онлайн представи новия доклад  „Въздействие на COVID-19 върху сектора на храните в Централна и Източна Европа“. В него стана ясно, че са били проучени общо 12 страни от Европейския съюз. Сред тях са България, Хърватия, Чехия, Словения, Словакия и др.

Производството на храни през април е спаднало с 13 %, докато при другите трайни потребителски стоки спадът е с 43 %, отчете Боянова. Тя цитира и данните, които са публикувани в доклада: "Продажбите на дребно на храни, напитки  тютютневи продукти са по-устойчиви от тези на нехранителните  стоки, или продажбите са 94% спрямо 83%  за нехранителните."

Като цяло хранително-вкусовата промишленост в България стои добре, спрямо останалите страни в ЕС, отчете този доклад.  Там пишат, че мерките срещу Ковид при нас са сходни както при другите страни, но все пак са по-ниски.

Потребителското търсене на храни у нас е намаляло едва с 4% през май месец, за да стигне до 22 % спад през юли, сравнено с миналата година.

Проблем в България и Европа остава застаряващата работна сила, както и недостига на работници в ключови производства на храни и напитки.

Изследователите обявиха 4 сценарии за фермерите, преработвателите и търговията на дребно, както и за потребителите. Два от тях са умерени - път към нови потребители, път към нови правила, оптимистичният сценарий е записан като пълно възстановяване, и песимистичният е изкрияване и срив, където следва спад в инвестициите в хранително-вкусовата промишленост.

Университетът по хранителни технологии бе домакин интерактивен уъркшоп „От фермата до трапезата и как да направим корпоративна стратегия 2030“. В него пряха представени докладите на EIT Food, направени тази година след възникване на пандемията.

Докладът ще бъде изпратен до министерствата на земеделието, икономиката, както и до бизнеса от аграрния и хранително-вкусовия сектор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

90% от ранните череши край Куклен са унищожени от студа

Как лошото време и студа ще се отрази на реколтата от череши в пловдивско коментира в програма "Точно днес" производителят от Куклен Тодор Попов. Според него още е рано да се каже какви са пораженията върху плодните дръвчета, но при някои от ранните череши средно на около 20 цвята има една завързала черешка, което означава, че на 90 % ще има..

публикувано на 11.04.25 в 16:39

Сблъсък Радев - Пеевски прозира в скандала с МВР Пловдив

Анализотърт от ЦИД Тихомир Безлов, който от години следи контрабандата на цигари, коментира, че има много има много противоречиви съобщения около разбития край Пловдив канал за цигари миналия ноември и последвалите пет месеца по- късно скандали.  Той обвърза началото им с две събития в Пловдив - обиските в офисите на ПИМК и „Некст Лоджистик“ през..

публикувано на 11.04.25 в 16:13

Тодор Батков - син поведе конна дружина през браздата с Гърция

Група родопчани от Смолянска област, сред които и Тодор Батков – син, стигна  на коне до гръцкото село Димарио, преминавайки през затворения ГКПП „Рудозем – Ксанти“ в знак на протест срещу отказа да се отвори пътят Рудозем – Ксанти след присъединяването ни към Шенгенското пространство.  На няколкостотин метра от неработещия пункт,  връщащите се от..

публикувано на 11.04.25 в 14:14

„Огънят, който храним“ - нов епизод на видеокаста

Третият епизод на "Елементи в криза" е посветен на огъня. Летните пожари в Цалапица, Царацово и Катуница допринасят за лошото качество на въздуха в Пловдив и разкриват трудностите в  комуникацията между  граждани и институции. Епизодът представя един от героите огнеборци - главен инспектор Димитър Бришимов, началник сектор "Пожарогасителна..

публикувано на 11.04.25 в 13:47

И Пловдив отбеляза "100 години Седмица на гората“

В Пловдив официално честваха "100 години Седмица на гората“. Инж. Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите съобщи, че отбелязването в Пловдив  започна от началото на седмицата. Служителите на дирекцията са запознали децата от пловдивските училища с работа на лесовъдите и важната роля на горите у нас. Тази есен ще се..

публикувано на 11.04.25 в 11:56