Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се мисли за хората, които реално движат бизнеса

Мерките на Правителството са оправдани, от гледна точка на запазване здравето на населението. Те обаче имат лек икономически привкус – няма добро съчетаване между медицинска необходимост и необходимостта от опазване на икономиката“, заяви бизнесменът Ангел Стоев – ръководител на предприятие за опаковки край Пловдив, осигуряващо препитание на 150 човека.

Като аргумент той подчерта, че дори мярката излизащите в неплатен отпуск да получават на ден по 24 лв компенсация, е половинчата, тъй като  това се равнява на непълна част от обезщетението, което биха получили, ако излязат на трудовата борса. В същото време не се мисли за хората, които реално движат бизнеса – собствениците на малки ресторанти, кафенета, чийто доход зависи единствено от съществуването на тези заведения. За тях не се прави нищо.

Стоев попита откъде ще получат пари тези бизнеси,  за да изхранват семействата си.  

По думите му, в предприятието, което той ръководи, са взети своевременно мерки за ограничаване на заразата и то не е спряло да работи. Намален е съставът на администрацията, който се редува присъствено и онлайн по 50%. Заетите в производствения процес, който е непрекъснат, продължават работа при всички противоепидемични мерки за сигурност.

Заради общия спад в икономиката, са намалени само обемите на производството.

Стоев бе категоричен, че взетото  преди ден решение  НАП да признава като разход за фирмата платените от нея  PСR тестове на работниците, е правилно.

„Досега всички тестове се поемаха от фирмата за нейна сметка. А това се отразява на нейното финансово състояние при намалените обеми на работа и в същото време при увеличение на разходите“, заяви Стоев.

Той бе категоричен, че фирмата няма да съкрати нито един работник в условията на пандемията.

„Бизнесът ни научи да се отнасяме по друг начин в ежедневните ни задължения и да се съобразяваме със ситуацията и при общуването с нашите контрагенти – всичко става онлайн. Това не е добре, но друг начин на този етап няма“.

Интервюто – от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Холдинг КЦМ 2000 с поздрав към децата за първия учебен ден

Детски празник „Училище, здравей!“ организира з а децата на фамилия  ХОЛДИНГ КЦМ 2000  , както и  за деца –сираци от три центъра за настаняване от семеен тип – Детска къща, „Майка Тереза“, „Олга Скобелева“. Празникът откри главният изпълнителен директор инж. Румен Цонев с пожелание към децата да бъдат живи и здрави, да имат една..

публикувано на 15.09.24 в 14:29

Академията за редки болести е полезна за младите лекари

Ежегодната  обучителна „Академия за редки болести“ стартира при голям интерес в Пловдив. Тя се провежда в рамките на  Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която събира  над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власти и индустрията.  В рамките на двудневния форум те ще споделят опит..

публикувано на 13.09.24 в 14:20

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“...

публикувано на 13.09.24 в 10:59

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44