Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да имаш сега ресторант означава да си корабокрушенец

| обновено на 19.01.21 в 16:17

Мерките за справяне с коронавируса поставят в сериозна заплаха ресторантьорския бизнес, а заедно с него под заплаха са и всички хора работещи в сферата – доставчици, сервитьори, готвачи, бармани, музиканти и т.н. В общественото полезрение най-често излизат на показ негативните примери, свързани с незаконни празненства и нарушено работно време, но по данни на Българската асоциация на заведенията (БА3), случаите на нарушения са 25 от общо 27800 заведения в цялата страна.

В разговор с Харутюн Тутян, собственик и главен готвач на арменски ресторант в центъра на Пловдив, разбирам, че макар изрядното подаване на документи за държавната помощ „Запази ме“, той и неговите служители все още не са получили обещаната за бизнеса подкрепа.

"Нито един лев не сме получили", това казва 65-годишният собственик на ресторанта: "Никой не обръща внимание на ресторантьорите, никой не идва да ни попита как се справяме, вие сте първият човек, който идва и се интересува".

Единственият способ освен държавната помощ, на който могат да разчитат ресторантите, е възможността те да доставят храна по домовете, което за много представители на бранша представлява изключителна трудност, защото менюто, което предлагат (както е в случая на арменската кухня) предполага да бъде консумирано непосредствено след приготвяне. Това налага промяна в предлаганите продукти, което със себе си води и до отлив на клиенти.

А също - компаниите, които извършват доставката по домовете, взимат процент от всяка продажба за услугата, която предоставят и така някои от ресторантите решават да затворят напълно или да обявят фалит.

"Нямаме пари да си платим тока, всеки месец се чудим как да покрием тези разходи" - казва ресторантьорът. Все пак е благодарен, че има приятели до себе си, както и верни клиенти, които дори в тези несигурни и тежки моменти са готови да му отпуснат пари, с които да задържи заведението си на повърхността. 

"Линията е прекъсната", казва Харутюн, който от 25 години е главен готвач. Доставчиците, с които работи, няма смисъл да идват при него, защото той няма за кого да приготвя храна. Все пак той среща подкрепа и от тях, тъй като освен отсрочка на задълженията, някои го подкрепят и с финансови средства. Това му дава надежда, че все пак нещата ще се оправят и той ще може да продължи да прави, това, което всъщност иска и е готов да отстоява – да работи.

"Готов съм да изляза на протест, готов съм да бъда на първа линия. Това е нещо нечувано, ние не можем нищо да правим. Аз не искам печалба, не целя това, искам само да имам право на труд", подчерта Харутюн Тутян.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Компенсациите за тока са важни, но бизнесът очаква дългосрочна подкрепа

Компенсирането на бизнеса за цената на тока би помогнало, но за да бъдем конкурентни  са необходими трайни решения и затова трябва да помислим за дългосрочни мерки. Това коментира изпълнителният директор на Тракия икономическа зона Пламен Панчев. Според него една от пречките са прекалено многото регулации, които има в Европа. По думите му..

обновено на 10.01.25 в 10:55

Драмата на българските театри на сцената на финансовия дефицит

С дефицити влезат в 2025 година голяма част от театрите в страната и това демотивира трупите, не позволява обогатяване на репертоара, притеснява публиката и злепоставя културните институти пред техните зрители и партньори - затова са единодушни директорът на Кукления театър Пловдив Петър Влайков и на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" Мариан..

публикувано на 10.01.25 в 10:54
Д-р Христиана Бацелова

Грипът ще ни съпътства от януари до март

Доказаните случаи на грип постепенно се увеличават, вече има хора, които се нуждаят от медицинско лечение. Това съобщи в програма "Точно днес" на Радио Пловдив епидемиологът от УМБАЛ "Св. Георги"  д-р Христиана Бацелова. По думите ѝ пикът на грипната епидемия у нас е обикновено през  януари, февруари, до средата на март. "На този етап нямаме..

публикувано на 10.01.25 в 10:37

Неонатологията на МБАЛ-Пазарджик получи нови кувьози

Два нови кувьоза Dräger получи неонатологичното отделение на пазарджишката болница. Апаратурата е закупена със средства на лечебното заведение и ще бъде използвана за осигуряване на грижи за недоносени и новородени с нужда от специализирано лечение. Така закупените със собствени средства кувьози вече са 6, съобщиха от лечебното заведение...

обновено на 10.01.25 в 10:17

Няма никаква опасност за Панагюрското съкровище в „Гети“

„ Предвид екстремните условия в Лос Анджелис, където продължава да бушува пожар, засега е обявено, че до 13 януари Музеят „Гети“ е затворен “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив доц. д-р Маргарит Дамянов от Националния археологически институт с музей при БАН . Той е куратор от българска страна на изложбата, в която са изложени и нашите..

публикувано на 09.01.25 в 16:04