Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ: Извиняваме се за хаоса, минахме стрес тест

| обновено на 19.02.21 в 17:01

Ръководството на РЗИ- Пловдив се извини на всички, които днес чакаха вкупом и с часове да бъдат имунизирани с безплатните ваксини на фирмата „АстраЗенека“. 

Заместник - директорът на РЗИ -Пловдив д-р Аргир Аргиров обясни, че за организацията и поставянето на ваксините в четирите кабинета, определени за целта са били ангажирани всички лекари от РЗИ както и два мобилни екипа с лекар и сестра, които са поставяли ваксини в областта.

„Това е максималният ни капацитет. Нямаме повече персонал, но не броят на персонала и кабинетите, а лошото време поддтикна желаещите ваксини да изчакват вътре в сградата“ – категоричен е д-р Аргиров.

По думите му хората  са имали възможност да не се скупчват пред кабинетите за имунизация, а да са на разстояние един от друг в по- широките фоаета в сградата на инспекцията, но не са го направили“.

Д-р Аргиров припомни, че процедурата по поставянето на ваксината е бавна, защото след слагането й, получилият я се оставя за наблюдение поне за 15- 20 минути. Целта е да се види дали той няма да развие алергична реакция към някоя от съставките.  „Това е и причина първоначално определените ориентировъчни часове, съобщени на чакащите да не бъдат спазени"– каза д-р Аргиров и категорично заяви:

"Ако някой от записаните за ваксинация точно на 19-ти февруари не може да бъде ваксиниран на същия ден, може да го направи и в следващите дни. Мястото му в списъците и дозата от ваксината, предназначена за него не се губят".

По предварителен план днес първа доза от ваксината трябваше да получат 400 души. Утре ще е стане ясно колко от тях са били имунизирани и колко са се отказали да чакат.

В съботния ден 20 февруари РЗИ Пловдив няма да работи, защото от инспекцията очакват доставка на още флакони от ваксината.

От понеделник 22 февруари те ще бъдат разпределени сред личните лекари в областта, болниците и  ДКЦ- тата, в които на места има записани до 150 души.

Това разпределение сред всички медици ще разреди значително броя на чакащите едновременно на едно място, както се случи днес в РЗИ. А целта е по най- бързия начин да бъдат 10 хиляди души в пловдивска област – заяви д-р Аргиров. И припомни:

„Досега такова струпване на хора в РЗИ не е имало никога, но нека хората си припомнят как по време на коледните и новогодишните празници търпеливо, безропотно и без страх от КОВИД 19 изчакваха на дълги опашки пред големите хипермаркети“  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е домакин на Национална конференция за редки болести

Петнадесетата Национална конференция за редки болести и лекарства сираци събира в Пловдив над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власт и индустрия. Те ще споделят опит и ще се запознаят с актуални новости в областта на диагностиката, лечението и проследяването на редките болести. През последното..

публикувано на 13.09.24 в 07:34

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24