Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксината беше спряна, поради незнание

"Почти еднакви са нещата с ноември 2020г. , разликата е в това, че тогава имахме още повече работа, повече обяснения, повече обaждания. Сега пациентите са по-наясно и са по-спокойни" това заяви в интервю за Радио Пловдив личният лекар д-р Георги Цигаровски.

"И аз имам болни деца, болни бебета, включително такива, които лежаха в болница. В сравнение с вързастните - те го прекарват относително по-леко. При тях протича да речем с 39 градуса температура в продължение на 3-4 дни последвана от по-ниска температура в следващите няколко дни" споделя д-р Цигаровски във връзка с възрастовия обхват на британския щам на вируса.

По повод натиска върху "Спешна помощ" лекарят споделя, че "пациентите търсят винаги първо личните лекари, винаги има някаква група хора, които звънят директно на спешна помощ, но това важи за всички заболявания, а не само за този проблем". 

И продължи с това, че "през ноември бях достигнал до 160 телефонни обаждания на ден - това е за един лекар, не говорим за спешен медицински център. На 2000 паценти - 160 обаждания на ден. Тогава, когато има усложнения (определен вид), които представляват спешно състояние, тогава се обръщат към спешна помощ". 

Каква е ситуацията с ваксините при личната практика докторът каза, че "в момента не се правят ваксинации, защото няма ваксини. Аз също ваксинирах - разполагахме с ваксини, но допреди месец, тогава имахме за кратко флакони, много ограничен брой. Стартирахме ваксинацията и доставката на ваксини спря. В момента не се прави ваксиниране. Причината за това е, че няма достатъчно производство и доставки". 

Във връзка с появилите се случаи на смърт след ваксинация д-р Георги Цингаровски коментира, че "начина, по който се тиражира информацията за смъртните случаи на ваксинирани е грешен - въпросните случаи се случиха не само 15 часа след поставяне на ваксина, а 6 часа след гледане на телевизия, 8 часа след слушане на радио, 5 часа след ядене на супа и т.н. Причината е неясна. Да се казва, че това е след ваксина е подвеждащо и много неточно", 

"Със същия успех можете да кажете, че смъртта е настъпила след гледане на телевизия и тогава какво? Ще спрем първа, втора, трета, пета програма?Няма данни за причинно-следствена връзка между ваксината и смъртните случаи" категоричен е докторът.

За ползите от ваксината лекарят каза следното - "доколкото разбирам - към момента има официално регистрирани болни от ковид някъде около 300 000 и над 11 000 смъртни случая, също така има над 340 000 ваксинирани и съмнение за смърт при един-двама. Това е трагедия, но ползата от ваксината остава огромна. Според мен ваксинацията беше спряна на базата на събрани настроения и притеснения и категорично не на медицинска база". 

"От медицинска гледна точка спирането на ваксинационния процес беше грешка. То ще ни излезе изключително солено. Можеше да бъдат имунизирани около 100000 души, пресметнете те, ако се разболеят, колко от тях биха починали. Тези хора сега ще са незащитени. Смятайте колко животи ще загубим, за да може обществото да се убеди в ползата от ваксините". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академията за редки болести е полезна за младите лекари

Ежегодната  обучителна „Академия за редки болести“ стартира при голям интерес в Пловдив. Тя се провежда в рамките на  Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която събира  над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власти и индустрията.  В рамките на двудневния форум те ще споделят опит..

публикувано на 13.09.24 в 14:20

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“...

публикувано на 13.09.24 в 10:59

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29