Заведенията отвориха с нетърпение още в деня на Баба Марта, но ще посрещнат първите пролетни дни със затворени за клиентите врати.
Два дни преди новия частичен локдаун темата за поредното спиране на работата им коментира председателят на пловдивското Сдружението на ресторантьорите "Тракия" и зам. председател на Българската хотелиерско-ресторантьорска асоциация (БХРА) Еньо Енев. В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив той отбеляза, че притесненията още при отваряннето в началото на месеца са се оказали основателни с повторното затваряне на по-голямата част от бранша.
Хотелите се превръщат в луксозни общежития, тъй като няма кой да отиде там само за нощувка, без да може да се храни в ресторантите, коментира Енев. Според него доставянето на храна до хотелските стаи носи много по-голям риск, отколкото ако се консумира в ресторантите при стриктното спазване на противоепедимичните мерки.
В стаите няма условия за хранене - храната се качва се по легла, шкафчета, носи се в пластмасова посуда и хигиената на хранене е много по-ниска, отколкото в ресторанта, каза Енев. Той съобщи, че от националната асоциация са подготвили писмо до министерствата на икономиката и туризма и премиера Бойко Борисов, в което настояват да бъдат затворени и хотелите, а държавата да обезщети работещите в бранша. Организацията настоява и за държавна гаранция, за отпускането на банкови кредити за подготовката на летния сезон.
Мерките за подпомагане са добри, но само ако се изплащат навреме, месец за месец, а не както колегите чакат с месеци да си вземат парите, допълни председателят на двете браншови организации. Вече не знаем дали да плачем или да се смеем. Надяваме се този път затварянето да бъде само 10 дни, но едва ли. Изморени сме от цялата тази одисея, която продължава повече от година, каза още Еньо Енев.
Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.
На достъпността и качеството на произвежданата в страната хранителна продукция бе посветена днес дискусия в столицата. Организаторът на дискусията Андрей Велчев от Сдружението за достъпна и качествена храна заяви в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив, че резултатът от бойкота на големите търговски вериги е постигнат и гласът на българите е..
В навечерието на третата годишнина от руската инвазия в Украйна експертът по национална сигурност Йордан Божилов коментира възможния завършек на конфликта след обявената от САЩ позиция по него. Той коментира и евентуалното споразумение между САЩ и Русия. Според него това, на което залага администрацията на САЩ е постигането на някакви цели, които..
Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища, коментира в програма "Точно днес" бойкота срещу високите цени на хранителните стоки и доколко подобен ход може да повлияе на пазара както и предложените от правителството мерки за решаване на проблемите. Според него во момента се наблюдава устойчиво равновесие на цените..
Европа е в повратна точка, защото за пръви път от Втората световна война Европа и САЩ не са "непоклатими съюзници, неразривни и с една и съща позиция, за първи път Европа е предизвикана да търси решение не само за собствената си сигурност", коментира деректорът на Портал Европа Юлияна Николова. След срещата в Мюнхен и тази, организирана от Макрон в..
Бойкотът на цените на хранителните продукти в големите търговски вериги е крачка в посока уравновесяване на монопола, но това е закъснял процес. Това коментира производителят на зеленчуци Иван Кабуров от пазарджишкото село Мало Конаре, който зарежда и голяма хранителна верига с продукцията си. Добави, че понякога продукцията на родните..