Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите са показвали точен усет кой да управлява

"Още от Освобождението българите създават  изградена демократична традиция за избори, показвали са, че имат точен усет кой да ги управлява", каза в интервю за Радио Пловдив Стефан Шивачев, директор на Историческия музей в Пловдив.

Първите избори в Княжество България са през 1879г. и са за Велико народно събрание. Те показват мъдрост при избора за управление на страната, изграждат линия на демократичност. Налагат ценз за кандидатите, и имуществен, и образователен. Кандидатът трябва да е на 21г., да има някакво имущество. Като до 1937г. право на гласуване имат само мъжете. 

Първите избори в Пловдив са през декември 1878г. за Общински съвет и кмет. По право в листите влизат църковни и някои изявени светски личности. Тези избори са касирани, заради спор , дали както е прието, главите на семействата, които по право влизат в листите , да  са по един от една къща/семейство, или по двама, защото в някои домове са живеели по две семейства. Изборите са касирани и проведени отново със същите резултати.

Една от особеностите за Пловдив е, че дълго време, партиите са делили своето влияние по квартали. Например  Каршиака е определян като мястото на Стамболовната партия.

Шивачев каза още, че изборите не са изключвали и побоища, и подмяна на изборни бюлетини, но това като цяло не е отстъпление от изборния демократизъм.  Като подчерта отново, че  българите до преврата през  1934г. и след това  до 1944г са показали, че имат точен усет при избора кой трябва да управлява страната и запазване на един демократичен режим.

Интервюто със Стефан Шивачев е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Две постановки на столични театри в "Сцена на кръстопът"

Два спектакъла ще бъдат представени в третата фестивална вечер в рамките на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". И двете постановки са на столични театри.  В голямата зала на Драматичен театър Пловдив трупата на Малък градски театър "Зад канала" - София ще изиграе "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев с режисьор Бина..

публикувано на 12.09.24 в 07:25

Класическа музика с Опера Пловдив пред Братската могила

За първи път на открита сцена пред Братската могила Опера Пловдив ще бъде изпълнен камерен концерт, озаглавен „Малка нощна музика“. Концертът е на Държавна опера – Пловдив, а поканата е на район „Западен“. Ще звучат любими класически произведения на Моцарт, Вивалди, Хендел, Щраус, Пучини, Бах, Чайковски и др. Под диригентството на..

публикувано на 12.09.24 в 07:10

Журналистът Георги Найденов издаде книга за Пловдив

Да издигне своя глас за Пловдив реши и дългогодишният журналист и публицист Георги Найденов .  По думите на самия автор книгата събира капчица от историята на този древен град, надживял не една и две империи. Специална глава в „Пловдив – онагледена история на народи и епохи“ Георги Найденов отделя на един от кметовете на града..

публикувано на 11.09.24 в 16:27

Втора премиера на пловдивския театър на "Сцена на кръстопът"

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" продължава с още една премиера на пловдивския драматичен театър. Камерна зала „Стефан Данаилов“ събира на едно място 5 актьори, за да ни потопи в една история за власт и дворцови интриги, любов и страст, себичност и саможертва.  „Елизабет или кралицата..

публикувано на 11.09.24 в 07:37

Пловдив е "Сцена на кръстопът" за 28-и път

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ стартира в Пловдив под мотото „Театъра: Огледалото“. По традициция, трупата на Драматичен театър Пловдив открива с премиера, но този път в съвместна продукция с трупата на Народния театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот“ във Велес, Република..

публикувано на 10.09.24 в 07:55