Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Длъжниците на НАП са известни от много години

Георги Търновалийски
Снимка: БГНЕС

“Това е един много голям и дълбок проблем, порок който с години се трупа и не намира решението си” така коментира новината за несъбраните 10 млрд. лв задължения от НАП, бившия директор на агенцията и бивш депутат Георги Търновалийски. 

В интервю за Радио Пловдив той потвърди “да, проблемът е в НАП, защото тя отговаря за приходите и събирането на задълженията, но проблемите са дълбоки и законодателно. Разбира се работата с другите структури, както и съдебната система, са виновни за случващото се. 

Търновалийски поясни, че проблемът не е регионално ограничен “и други държави имат проблеми със събиране на вземанията, но явно проблемите в нашата агенция са били натрупвани с годините и не е било намирано тяхното решение. Законодателно е допуснато да съществуват сламени фирми, фирми, които се препродават на малограмотни лица и които трупат задължения в рамките на милиони”.

Бившият директор на НАП описа сумата на несъбраните задължения, като “огромна”. “Тя е акумулирана не от фалирали фирми ,а именно чрез източване на данъци. Това е директното източване на бюджета от фирми създадени с тази цел. Тук е ролята на властта да санкционира всяко престъпление”.

Длъжниците са известни от много години. НАП имат такова задължение да ги публикуват и длъжниците ги има на техния сайт” каза Търновалийски. 

Той обясни, че има три типа задължения към НАП “събираеми, трудносъбираеми и несъбираеми. Несъбираемите са тези дългове, които не са обезпечени, именно това са сламените фирми. От тях няма как да се съберат задълженията. Успокоителното е, че една голяма част от 10-те млрд са събираеми, защото са обезпечени. Проблемът е в това, че цифрата на дължимите данъци се покачва и това сваля ефективността на администрацията. А тези средства, които ги няма са предназначени за образование, за здравеопазване и за пенсии”. 

По-рано днес стана ясно, че “Движение 21” на Татяна Дончева и партия “АБВ” на Георги Петканов ще са част от бъдеща коалиция центрирана около БСП. Георги Търновалийски, който е бивш депутат и текущ член на социалистическата партия, каза че приветства обединението, макар то да не е достатъчно широко. 

“В това обединение липсват социалдемократите на Петър Дертлиев, тука липсват БЗНС-  “Александър Стамболийски” и други партии от левия спектър”. 

Той продължи с това, че “такова обединение трябва да има, но коалиция не се прави за два три дни. Все още такава коалиция всъщност няма, няма подписано споразумение. Важно е да се обединим, защото в последните четири години нищо не е направено, а само е рушено ” сподели Търновалийски. 

По повод разногласията в БСП преди миналите избори, Георги Търновалийски каза, че липса на консолидация в пловдивските членове на партията няма и “това че има 15-20 човека с различно мнение не нещо ново. Ние се готвим за избори и се надявам този път резултатите да са по-добри, защото на 4 април ние получихме много сериозен урок от левите хора в България и отбелязахме много лош резултат”. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академията за редки болести е полезна за младите лекари

Ежегодната  обучителна „Академия за редки болести“ стартира при голям интерес в Пловдив. Тя се провежда в рамките на  Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която събира  над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власти и индустрията.  В рамките на двудневния форум те ще споделят опит..

публикувано на 13.09.24 в 14:20

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“...

публикувано на 13.09.24 в 10:59

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29