Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: "Творческа Европа" идва с по-голям бюджет

| обновено на 04.06.21 в 09:15

Преди броени дни Европейският парламент прие новата програма на ЕС за културния и аудиовзуалния сектор, позната с името „Творческа Европа“. Защо тя се превъръща в най-големия досега ангажимент за култура в постковид условията в общността и как я очакват хората на изкуството? Разказваме в рубриката „Рестартирай Европа“ 

Културният сектор в условията на COVID-19

По данни на Комисаря по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел в ЕС в културния сектор са ангажирани над 8 милиона души. Сред тях е Мирослава Кацарова – артист на свободна практика  и създател на „Пловдив джаз фест“, един от емблематичните музикални форуми под тепетата. Творците претърпяха сериозни щети заради ковид-ограниченията през последната година, споделя Кацарова: “Ние музикантуите перманентно сме в криза. Но сега беше много ускорено и травматично за тези, които пртекъснахме концертите“.

Фокус на новата "Творческа Европа"

Значението на културата за съвременното общество и особено възстановяването на творците от COVID-ограниченията стават причина инвестициите в култура да се увеличат почти двойно в новата програма „Творческа Европа“. На 19 май Европарламентът гласува в сектора да се вложат около 2,5 милиарда евро или почти два пъти повече от предходния четири годишен бюджет.

Директорът на Бюро „Творческа Европа“ Камен Балкански обяснява: „Това, което досега имахме, бяха 2 подпрограми – Култура и Медия. Първата ориентирана към всичко в творческия сектор, с изключение на филмовата индустрия. Подпрограма Медия пък - тъкмо концентрирана върху нея. Очаквам тук да има много голямо развитие на всичко, което се случва извън класическото снимане на филми – виртуалната реалност, видеоигрите и новите платформи, в които се разпространяват филмите и цялото аудио-визално съдържание“.

Новата програма ще подкрепя и усилията на културния сектор да стане по-зелен, по-цифров и по-приобщаващ.  Ще се подкрепя още съвременната музика и музиката на живо, ще се насърчават жени-творци, подчертават се и по-високите нива на съфинансиране за малки по обем проекти.

Мирослава Кацарова  посреща всичко това с оптимизъм, но се надява кандидатстването да не отказва творците заради прекомерна бумащина: „Трябва да се направят такива CALL-ове, с такъв тип документи, които да са взъможна и за артисти, фокусирани повече върху творчеството, отколкото върху администрацията. Защото моята практика показва, че това  е причина артистите да се отказват да кандидатстват да бъдат защитени. Но сега, ако всичко това е преразгледано, артистите ще бъдат поставени на едно ново ниво.“

За първи път могат да кандидатстват масмедиите

За първи път в програмата „Творческа Европа“ се дава възможност да кандидатстват с проекти и масмедиите.

„Говорим за медийна грамотност, плурализъм, свобода на печата и качествена журналистика – тази подпрограма ще е с не много голям бюджет, но предполагам, че ако има интерес, ще има новио развитие в тази посока, нови бюджети“ – коментира Камен Балкански.

За да бъде осигурен плавен преход от предишния програмен период, новата програма „Творческа Европа“ влиза в сила от 1 януари 2021 г. Очаква се обявите за кандитатстване да бъдат отворени в началото на месец юни.

Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

публикувано на 19.09.24 в 11:22
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04