Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският корпус за солидарност 2021-2027 година


Европейският корпус за солидарност подкрепя младите хора, които желаят да участват в доброволчески дейности в различни области – от помощ за нуждаещите се до подкрепа за действия в областта на здравето и околната среда в целия ЕС и извън него.

Със специално заделен бюджет от над 1 милиард евро за периода 2021—2027 г. новата Програма на Европейската комисия „Европейски корпус солидарност“ ще предостави възможности на най-малко 270 000 млади хора. Те ще спомогнат за справяне с обществените и хуманитарните предизвикателства чрез доброволческа дейност или чрез създаване на свои

собствени проекти за солидарност, обяснява  Елена Борисова, главен експерт в отдел “Информационно обслужване” към Център за развитие на човешките ресурси. Предварителното индикативно разпределение на прогнозния бюджет по Програмата за България е за над 2 милиона евро, уточнява Елена Борисова. Целта на новата  програма е не само да бъде по-приобщаваща, но и по-екологична и по-цифрова. Тя дава възможност за финансиране на млади хора, които желаят да участват в дейности за солидарност в различни области.  Програма „Европейски корпус за солидарност“ е насочена и към организации, работещи в сектора на солидарността, които се стремят да включат младите хора в своите дейности. 

Една такава организация е пловдивското Сдружение БГ Бъди Активен. Сдружението  реализира доброволчески проекти от  няколко години.  Програмният мениджър Мария Стефанова обясни, че и в монета организацията набира доброволци за своите кампании.

„Проектът Youth_Spot има за цел да създаде и засили връзките между местните общности в страната, като същевременно насърчава активно гражданство, чрез градски предизвикателства, облагородяване и създаване на  красива и чиста градски пространства за хората, като успоредно с това има за цел да популяризира физическата активност и спорта за здраве сред Българите. Друга основна програма в чийто дейности доброволците се включват и подпомагат е Spot или Място България - тактически градски интервенции, насочени към градските общности в България“

Децентрализираните дейности, които „Европейски корпус за солидарност“ подкрепя за  периода 2021—2027 г са в две направления – доброволческа дейност и проекти за солидарност

Младите хора, които желаят да се присъединят към програмата, трябва да се регистрират в електронния портал на Европейския корпус за солидарност, обяснява Елена Борисова.

Крайните срокове за кандидатстване през 2021 селекционна година за доброволческите проекти и за проектите за солидарност са определени от комисията в рамките на две покани за кандидатстване. Срокът за едната вече приключи, той бе до 28 май 2021 , предстои още една покана  със срок до 5 октомври 2021 г., 13:00 часа българско време – за проекти, стартиращи в периода между 1 януари и 31 май 2022 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

публикувано на 19.09.24 в 11:22
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23