Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаме инертна система за социални помощи

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС


“Интересното е, че нашата социална защита общо взето почти не реагира на кризата” - това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 

“Това което се случи тогава, когато се влошава икономическата среда и то рязко, както стана през 2020, е, че обезщетенията много бързо реагират, ръстът на разходите е около 50%, обезщетеният,а които са за карантина и гледане на болен също много нарастват. Осигурителните механизми сработват автоматично”. 

Икономистът подчерта, че чиститите социални помощи имат малко покритие.”Доста ограничителни са и икономическото поле не се променя особено. Нито разходите по социалните програми са нараснали много или нито пък целевата помощ за отопление”. 

“Тоест имаме система, която има малко покритие, а от друга страна е сравнително инертна и не може да реагира на едно видимо влошаване на икономическата среда”. 

Петър Ганев смята, че “програми, които са действително насочени към наистина нуждаещите си, като месечните социални помощи, имат много по-голям ефект отколкото вдигането на добавка към пенсиите или подкрепа на децата и семействата”. 

“Винаги фокуса на политиката е в широките мерки - докато този тип програми, насочени към най-бедните, остават неглижирани” - обясни Петър Ганев. 

“Твърде много се фокусираме в подкрепата на групи на базата критерий различен от дохода. Месечните помощи са много ниски, тези които са насочени към хората с ниски доходи. Те са много малки и не могат да играят съществена роля”. 

“Ако се пренебрегват проблемите свързани с бедността и неравенството рискуваме те да сстанат толкова очевидни, че да съборят цялата ни макроикономическа политика” предупреди анализаторът. 

Неговият съвет е “да видим къде са проблемите - една част от тях са в ниското покритие на месечните социални помощи. Ако там се насочи повече ресурс - ефектът върху неравенството би бил доста по-голям”. 

Според Петър Ганев “остър недостиг има и в други социални услуги - хора с психически проблеми, с увреждания и т.н”. 

Решението на проблемите свързани със социалните услуги се крие и в действията на местно ниво. Петър Ганев сподели, че “в момента се изготвя националната карта на социалните услуги. В този смисъл е хубаво общините да бъдат активни и да разтягат това, което им е позволено по закон. Те трябва да се опитат да опишат нещата така, че да отговарят не потребностите им”. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Биохраните влизат в менюто на детски и социални заведения

Биохраните от тази есен ще са задължителна част в менюто на училища, детски градини, здравни и социални заведения. Това  е регламентирано в Наредба за екологичните изисквания на продуктите, предмет на обществени поръчки на Министерство на околната среда и водите, съобщи за програма "Точно днес" Стоилко Апостолов, председател на фондация за..

публикувано на 27.08.24 в 10:23

Политиците да паднат на колене пред народа, за да гласува той

Вторият служебен кабинет на Димитър Главчев, който се очаква да положи клетва пред НС, и предстоящите избори на 27 октомври коментираме с изборния експерт проф. Михаил Константинов . Експертът каза, че започва подготовката за поредните предсрочни избори, където основна роля ще играят отново изборната администрация, Министерски съвет, като МВР има..

публикувано на 27.08.24 в 09:44
Къщата-музей на полк. Серафимов

Подменят ВиК мрежата в три села от община Брезово

Започна подмяната на част от водопроводната мрежа в Свежен, Розовец и Пъдарско в община Брезово. Жителите на трите села от години чакат да бъде решен въпросът с питейната вода. А едно от най-засегнатите от липсата на вода села е Зелениково. Тежка заради засушаването е ситуацията с безводието в селата до Средна гора  -Свежен, Зелениково,..

публикувано на 27.08.24 в 09:42

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27.10.

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18