Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат пречиствателна станция за водата в Брестовица?

| обновено на 01.10.21 в 17:02
Продължават дейностите по проучване и намиране на нов водоизточник за осигуряване на чиста питейна вода за пловдивското село Брестовица, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Ако не бъде намерен водоизточник с достатъчно количество и качество на водата, ще се пристъпи към изграждане на пречиствателно съоръжение. Това бяха двата варианта за решаване на проблема, които служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и нейният екип обсъдиха с Инициативния комитет "Живот за Брестовица", представители на община Родопи, на Областна управа - Пловдив, с управителя на "ВиК" ЕООД - Пловдив и изпълнителния директор на "Български ВиК холдинг" ЕАД Илиян Илиев.

По първия вариант все още се очаква разрешително за права за сондажи на терена от земеделското министерство. За втория вариант - изграждане на пречиствателно съоръжение, ще са необходими 700 хиляди лева - 500 хиляди от които за пясъчен филтър и около 200 хиляди лева за водоем. Изпълнителният директор на "Български ВиК холдинг" е уверил, че има възможност да се кандидатства за заем за тези средства от холдинга. 

Министър Комитова е категорична, че едва когато се осигури чисто водоподаване, може да се пристъпи към подмяна на водопроводната мрежа, като за целта ще трябва да се изготви нов проект, с който да се кандидатства за средства. Направеният до момента е на стойност 26 млн. лева, но тъй като в него няма сигурен водоизточник и има улични настилки, този проект сега не е актуален.

Проблемът със замърсяването с манган на водата на Брестовица е установен в началото на 2020 г. Тогава ВиК-Пловдив прави експертна комисия, която показва, че има заблатяване във водовземната зона на река Въча, като според тяхната проверка то се е получило след изграждането на ВЕЦ-Кадиево.

От Инициативния комитет "Живот за Брестовица" заявиха, че докато не се реши проблемът с ВЕЦ-а, има опасност замърсяването с манган да продължи. Те ще поискат ново становище от РИОСВ-Пловдив, което да определи източника на замърсяване. 

"Министър Комитова каза, че е положила много усилия да коментира с колегите си от другите министерства, в частност МОСВ, този ВЕЦ и ситуацията около него. За съжаление от МОСВ никак не са откликнали. Както не откликват и когато ние ги търсим", каза за Радио Пловдив Емануела Караманова, заместник-председател на инициативния комитет.

"Също така областният управител Ангел Стоев се е ангажирал да разучи около как точно стоят нещата с водното огледало на ВЕЦ-а-дали наистина има надвишаване на разрешениет размери. От Басейнова дирекция обаче отговарят, че документите на ВЕЦ-а били изгубени, така при пренасянето от сграда в сграда", каза още Емануела Караманова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56