Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Вигенин ще води листата на БСП в Пловдив

Изпълнителното бюро на БСП подреди водачите на кандидат-депутатските листи и очаква тяхното одобрение от Националния съвет, който трябва да вземе това решение неприсъствено. В Пловдив - град листата  ще води зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. На конференция утре БСП в Пловдив ще избере кандидатите си за депутати.

Депутатът от БСП проф. Иво Христов, който оглави листата на партията на последните избори, обяви изненадващо в профила си във Facebook, че възнамерява да се оттегли от активната политика като народен представител след три мандата в НС.

В Пловдив - област водач на листата ще бъде Веска Ненчева. До момента водач бе Манол Генов. Драгомир Стойнев за втори път оглавява листата на партията в Пазарджик, а в Смолян - Емил Хумчев. На изборите на 11-ти юли водач бе Петя Михалевска.

Кристиян Вигенин срещу Атанас Баташки – това е битката, чиито изход ще се решава от БСП в Пловдив на градската партийна конференция. Председателят на социалистите в пловдивския район „Северен“ д-р Атанас Баташки е получил най – много номинации от местните партийни структури в Пловдив. 

Как ще се подреди пловдивската листа на социалистите и ще има ли БСП в Пловдив нов градски лидер – разговор  с настоящия председател Димитринка ВакриловаТя каза в интервю за Радио Пловдив, че са в процедура по регистрация на конференцията. 

"Факт е, че Вигенин е определен от София, факт е, че не сме много очаровани. Един човек с достойнство не би приел подобна позиция, защото най-много номинации във всички райони на Пловдив има Атанас Баташки. Лично се свързахме с проф. Иво Христов, той отказа номинации, и бе лаконичен, че в близките 10 години няма да се занимава с политика", каза Вакрилова. 

Тя допълни: „Настроенията в краткото време за номиниране, са че социалистите успяха да се мобилизират и проведоха събрания, най-много номинации има за д-р Атанас Баташки, Теодора Халачева, Любомир Паунов и Атанас Петков.“

"Кристиан Вигенин е ясен като първи в листата за град Пловдив, уставно нямаме право да отхвърлим водача, ние може да подредим листата след него", уточни Вакрилова. Според нея пловдивските социалсти спазват правилата и няма да има изненади преди вота. Тя припомни, че от януари, когато започна конфликта между Нинова и Гергов, БСП Пловдив са се обявили, че това са противоуставни действия от страна на лидера  на партията. 

"Мен ме причисляват към защитниците на другаря Гергов, аз съм за спазване на морала, а не личното разчистване на сметки", каза Вакрилова. По повод на изборите на 14 ноември тя отбеляза, че кампанията, която ще се води ще бъде национална и са важни посоките от националното ръководство на БСП. "На преден план за нас е победа в изборите, а не вътрешните ни конфликти", уточни лидерът на БСП в Пловдив.

"Минимум един или двама народни представители от Пловдив е като задача на вота, като решихме, че подкрепяме президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова", допълни Вакрилова.

Девет са кандидатите за градски лидер на БСП. Най - много номинации имат Димитринка Вакрилова, Атанас Баташки и Йордан Василев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43