Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Винопроизводството у нас е предимно бутиково

Днешният 26 октомври е определен за Международен ден на мавруда и българските сортове вино.

На пазара на вина не сме там, където бихме искали да бъдем. Като качество българските вина са награждавани редом до продукти от страни като Франция, Италия и Испания. Що се отнася до количеството – по времето на социализма сме имали едни много големи обеми, които са ни отреждали като една от 5-те страни износителки на вино. Но в момента качеството доминира над количеството. И като количество сме доста по-назад – изобщо не сме в първите 10“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Красимира Кодукова от Българската асоциация на винените професионалисти.

У нас има 4-5 винпрома, които произвеждат значителни количества, които могат да изнесат своите вина и в Канада, и в Швейцария. В България има над 300 винарски изби, като по-голямата част от тях са малки и бутикови. Така че ако трябва да обобщим винопроизводството в България, то би било бутиково“ – заяви Кодукова.

Маврудът има много лица – то може да бъде бяло, пенливо, червено, розе...“ – така определя характера на виното г-жа Кодукова.

Тази инициатива е реклама първо на българските сортове вино първо на местния пазар, а след това и на международния. Чужденците се интересуват предимно от местните сортове вино“ – убедена е Кодукова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства от УМБАЛ "Св. Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации бяха реализирани този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органите отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в УМБАЛ..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52