Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Продължаваме промяната" ще успее да сформира кабинет

Разговори се провеждат с ДБ, ИТН и БСП

| обновено на 16.11.21 в 12:16

Вотът отмина, въпросителните започват, поне до нов кабинет. За балотажа - неизвестните не са толкова много. Какви са вариантите за коалиция, питаме в програма "Точно днес" на 16 ноември. Говорим с проф. Христо Даскалов от "Продължаваме промяната", който влиза първи от Пловдив град, а следващите трима в листата са - Александър Ракшиев, Йордан Маджунков и Венцислава Любенова.

Проф. Христо Даскалов заяви, че нов кабинет ще бъде сформиран и преговорите вече са стартирали. Той обясни, че е очаквал силната подкрепата от над 37 хиляди гласа в Пловдив и не е изненадан, че партията му печели вота във всички райони.

"Аз прекарах четири седмици в Пловдив, обикалях във всички шест района на града, още тогава бях сигурен, че ще бъдем първата политическа  формация, защото всеки трети човек идваше при нас и се интересуваше", каза проф. Даскалов. Той уточни, че е предвиждал от 35 до 40 000 гласа, нещо което се е потвърдило за град Пловдив. 

Проф. Христо Даскалов се представи, че е роден в Първомай, като повечето неговите роднини живеят в Пловдив, и определи Пловдив като негов град, както и областта.

В момента  е ръководител секция "Безопасност на храни" към Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, към БАБХ. Завършва висшето си образование в Московската ветеринарна академия, специалност „Ветеринарна медицина“. Защитава образователната и научна степен „Доктор” по ветеринарна медицина във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина Стара Загора. Научната си кариера започва като редовен аспирант по безопасност и контрол на храните. Той има над 100 публикувани научни труда.  Ръководител на 15 научни проекта, 5 от които международни. Владее свободно английски и руски език. Женен е с три деца.

Проф. Даскалов ще се насочи в НС, предимно в политиките на образованието, селското стопанство и земеделската наука. Той не отрече, че може да му възложат задачи и в изпълнителната власт. Той поясни, че в послените години работи само по европейски проекти, заедно с неговите по-млади колеги. 

"Продължаваме промяната" и разликите с другите проекти през годините: "Всеки политически проект е уникален, така че те не може да се сравняват, и не бива да се сравнява ПП с миналите партии, които показаха лошото си лице пред българския народ. Познавайки младите хора в партията виждам амбицията и техния генезис като образование в Европа и САЩ. Точно това ми дава надежда, че тяхната работа вече ще е за България."

Проф. Христо Дасакалов потвърди, че разговорите за нов кабинет са започнали с трите партии ДБ, ИТН и БСП. "Ние заявихме това, че ще бъдем диалогични и отворени и ще говорим с всички наши партньори за бъдещето на България. България не може да продължава няма правителство. Кирил Петков е много диалогичен и ще успее в преговорите ", заключи избраният за депутат проф. Даскалов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23