Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външната политика не може да бъде партийна, а държавна


„През последните 10 г. трудно може да се говори за наличието на българска външна политика. Вместо да отива в Брюксел с позиция, българският външен министър се връщаше оттам с такава!“

Това е коментар отпреди близо месец на Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. Тогава още не бяха изяснени резултатите от изборите, както и готовността за съставяне на ново правителство.

Искрено се надявам,  че сега  нещата ще се променят и България ще започне да води своя собствена външна политика, достатъчно ясно отговарща на държавните интереси - смята известният дипломат.

Според него обаче, има две предварителни условия за положителен развой – тя отново да стане професионална, държавна и последователна, а не персоналана хаотична и аматьорска. Тоест, външната политика да се формира във МВнР.

Второто важно условие е  дипломатическата служба да се приведе в съответствие с едноименния закон, защото има редица негови постановки, които досега просто се пренебрегват.

В тази посока очаквам, както бе и анонсирано от президента като необходимост да се случи – външната ни политика отново да стане професионална. Важно е МВнР да не се свежда само до организатор на посещения и само до консулска защита, а там да се генерират външнополитическите позиции на страната. Това ще я направи както предсказуема, така и последователна - казва известният международник. 

Дали самият министър ще бъде политическо лице или кадрови дипломат е вторично, спрямо въпроса за комуникацията в цялата система.

Като че ли дълги години политическото начало и професионалната експертиза се разминаваха. Политиците сякаш не ползваха професионализма на дипломатите, а външната ни политика сякаш се правеше до голяма степен  персонално и извън министерството.  

Външната политика не може да бъде партийна, тя трябва да бъде държавна. От сегашна гледка точка, при очертаваща се четиристранна коалиция, това предполага че занапред тя  трудно ще бъде просто еднопартийна или личностна.

Това, че външната политика отсъстваше от предизборния дебат не беше добър сигнал. Това предполага известна изолираност на българското общество от проблемите на международните отношения. А те касаят в голяма степен България. Нито една държава не може да живее изолирано от света. От друга страна, това показва, че външната политика не е конфронтационна сфера за българските политици, до голяма степен е консенсусна и това я поставя извън полето на злободневието.

Ако обаче се фокусираме единствено върху отношенията със Северна Македония, това допълнително ще ни изолира. България и в момента е силно изолирана по тази тема.  

ЕС и САЩ  не разбират и не подкрепят нашата позиция, но това не е техен, а наш проблем.  Надеждите са, че новото управление ще тръгне към неговото разрешаване. Позитивно е декларираното желание за проактивна българска позиция.

Предварително условие за успешни преговори обаче е прекратяване на говора на омразата и възстановяване на доверието. Изваждането на разговорите и към по-широкото поле на икономическото сътрудничество, културния обмен и съвместни инфраструктурни проекти. Необходимо е създаване на позитивен контекст за решаване на спорните въпроси.

Отношенията ни с Турция трябва да излязат от кърга на едноличното решаване както бе досега, защото динамиката на двустранните отношения се водеха от Турция и бяха в турски интерес - смята Любомир Кючуков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27.10.

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06