Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. К. Топалов: Трифонов се подигра на САЩ и Европа за РСМ

Той смята, че лидерът на ИТН е написал един добър журналистически фейлетон

| обновено на 05.01.22 в 21:38


Поредният „взрив“ за свалянето на българското вето за еврочленството на Република Северна Македония и предложенията на Слави Трифонов за „зелената светлина“ за Скопие отпуши вълна от коментари, анализи и прогнози за двустранните отношения.    

Дипломатът и член на преговорната българо-македонска комисия проф. Кирил Топалов коментира темата в следобедната програма на Радио Пловдив "Ден след ден". 

Още на пръв поглед личи, че Слави Трифонов е написал един добър журналистически фейлетон, защото поставя едни неизпълними условия - нито Америка ще ни даде веднага безвизов режим, нито Европейския съюз веднага ще ни пусне в Шенген. Забележете, в началото казва всичко, което  би трябвало те да направят, за да пуснем ние Македония в Европа, но накрая уточнява "....,но при положение, че спазват договора, който са подписали."  Т.е. - те понеже не спазват и е ясно, че никога няма да спазят този договор, то всичко, което дотук е казал е един фейлетон, коментира проф. Топалов.  

Всички тези приказки за това, че целия свят ни бил натискал, са доста силно преувеличени. Преди една година, докато Меркел беше на власт, тя каза, че това е въпрос от двустранен интерес. Това каза и нейният външен министър.  Македонската страна създава това впечатление, че едва ли не целият Европейски съюз ни натиска ние да ги пуснем, каза още дипломатът. 

Трифонов е интелигентен човек и много добре знае, че такава сделка е абсурдно да се сключи по този начин - първо нито Америка, нито Европа ще го направят и второ за България е недостойно да я сключва. Той просто по този начин им се подигра - и на Америка, и на Европа, заяви още проф. Кирил Топалов. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24