Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Възпитаник на УХТ спечели с вино "Кукери" 4 медала в САЩ

4
Петър Кирилов
Снимка: FaceBook/Petar Kirilov

Вино под бранда „Кукери“, създадено в Северна Калифорния от българин, спечели два златни и два сребърни медала в най-голямото винено състезание в САЩ. Майсторът Петър Кирилов е възпитаник на Университета по хранителни технологии в Пловдив. 

Първата любов към виното

Като всяка първа любов, любовта на Петър към виното е в ученическите му години в родния Тополовград.

 „Там съм помагал на баща ми. Основно имахме каберне, имаше и един див местен полусорт алжирка, малко ракацители. И така – берем гроздето, мачакаме го, бъркаме го. Без никакви химикали - каквото природата даде“ - разказва пред Радио Пловдив Петър.

Природата веднъж дава много добър вкус, друг път – не толкова. В опит да разбере защо, Петър решава да запише Технология на виното и високоалкохолните напитки“ в Унивеситета по хранителни технологии. И студенството му го премества в Пловдив, където учи първите стъпки в производството на вино.

УХТ Пловдив - първи стъпки в производството

„Попаднах на доста добри преподаватели. Единственото, което липсва в университета, може би е, че нямахме практическата част. Докато много университети тук имат собствен винарни. Но основата, която се полага, е много интензивна и след време много неща, които си научил, започваш да навързваш и да прилагаш в професията".

Практиката - от България до САЩ

Мястото, където Петър започва да прилага на практика наученото в Университета, е Северна Калифорния. Тук пристига със семейството си, когато на 25 години печели зелена карта. Започва като технолог в иновационна компания за обработка и производство на вина. Но и докато трупа опит, не го напуска мисълта да създаде нещо свое. Началото му идва, когато открива лозов масив с любимия му сорт каберне совиньон в Napa Valley. И започва бранд с име, което го връща към корените.

„Кукери" мисля, че беше най-подходящото име. Това е било нещото, което искам да свържа с това откъде идвам, кой съм. При него всичко е положително -  да се празнува идването на новата година, надеждите за по-добра реколта, за прогонването на зли дъхове. Някои ме питат дали това е моя фамилия. Но аз им обяснявам. И като погледнат в интернет, доста остават очаровани от традицията, която поддържаме жива. Някои се надяват да посетят България да видят тези кукерски празници“.

Освен интереса към кукерските празници, който виното на Петър Кирилов провокира зад Океана сред любителите му, то вече влиза и във фокуса на професионалистите. 

Наградите 

В най-голямата надпревара за американски вина „San Francisco Chronicle Wine Competition“ негови вина печелят два златни и два сребърни медала. Двоен златен медал му е присъден за „Kukeri Russian River Valley Sauvignon Blanc“, реколта 2021 г. в категория Совиньон Блан. Със златен медал е отличено и „Kukeri Mt.Veeder Cabernet Sauvignon“, реколта 2018, в категория за Каберне Совиньон. Единият сребърен медал е за „Kukeri Howell Mountain Cabernet Sauvignon“, произведено през 2019 г. в категория Каберне Совиньон, а вторият за Kukeri Sonoma Coast Rose Nouveau от Pinot Noir в категория сухо розе, виното също е от миналата година.

„Това е постижение, като се има предвид, че участват 5 816 вина от 1 000 винарни в САЩ. Действа се на сляпо, по различни ценови категории. Конкуренцията е много голяма и това, че се печелят награди, е признание за работата, която вършиш цяла година“ - споделя българинът.

А по това време на годината и в САЩ, като у нас, стопаните зарязват лозята. Зад Океана е много скъпо да отглеждаш собствен масив, казва Петър, и макар че засега купува гроздето, не спира да мечтае.

Мечтите

Мечтите му са за свое лозе, и за своя винарна. Близките му планове, обаче, са вината му да спечелят нови отличия в по-малките състезания, които предстоят през годината. А като се върне в Тополовград, да чуе от баща му: „По-тежко е това вино, по-силно. И така“. 

И така – с годините не просто да съхранява първата си любов към виното, а и да я надгражда. С постоянство и грижа да се усъвършенства ден след ден.

Репортажът може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Лана Петкова

В „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Лана Петкова, учител по йога, соционалитик, иконописец и може би една от най-известните украинки в Пловдив. Родена е в Харков, но преди 30 години любовта я води в града под тепета, където намира и своята реализация. Създава собствена програма, която кръщава Ланетика. Според Лана йога дава сила и..

обновено на 01.03.25 в 08:21

Учители адаптират помагалата на брайловата азбука, а не държавата

Родители и ресурсни учители на деца с нарушено зрение настояват държавата да поеме ангажимент за адаптирането на брайлова азбука учебните помагала, които се използват в  училище. Това е един от изводите от проведената в Пловдив кръгла маса, посветена на приобщаването на деца с увредено зрение в системата на средното образование, организирана..

публикувано на 28.02.25 в 15:40

Двойните компенсации за период без ток са лош прецедент

До следващата седмица трябва да се направят оценките за това кои клиенти ще бъдат компенсирани с предвидените от държавата средства за липсата на ток в периода от 21 до 31 декември миналата година, каза Петър Костадинов от пресекипа на ЕВН. Той  припомни, че тук става дума за извънредните компенсации от общо около 2,2 милиона лева за цялата..

публикувано на 28.02.25 в 15:00

Хиляди цветни балони в подкрепа на хората с редки болести

С разноцветни вдигнати ръце, балони и флашмоб бе отбелязан Международния ден на хората с редки болести в Пловдив. В инициативата, която тази година се проведе в двора на Професионална гимназия по хранителни технологии и техника - град Пловдив /ПГХТТ/, се включи и заместник-кметът по спорт и младежки дейности Николай Бухалов. „Днес е денят, в който..

публикувано на 28.02.25 в 14:55

Студеното време се отрази на продажбата на мартеници

Заради много студеното февруарско време тази година в Пловдив продажбата на мартеници е слаба. Това споделят продавачи на бяло-червените символи на Главната улица, като допълват, че този сезон и цените са по-високи.  Въпреки студа десетки хора са разпънали сергии с мартеници из целия град, но най-вече в центъра на Пловдив.  По думите им хората..

обновено на 28.02.25 в 11:51