Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АМТИИ трябва да съществува само автономно

Мащабно обединение на държавните висши учебни заведения, които в момента наброяват 38, обмисля МОН. Според този все още необявен официално проект, но със стартирали  предварителни разговори с ректорите, висшите учебни заведения ще бъдат обединени в мегаструктури. Самостоятелността си ще запазят едва 12 университета, а съдбата на останалите изглежда неясна, заради отсъствието на условия, при които да бъде осъществено сливането. Ректорите вече излязоха с единна позиция за разписване на прозрачни и ясни критерии как точно ще става окрупняването на ВУЗ-овете. Отговорите се очакват на насрочения на 22 февруари  ректорски съвет. Ще се окаже ли работеща в интерес на висшите учебни заведения идеята за обединението им – проф. Тони Шекерджиева – Новак – ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“:

„Министърът на образованието акад. Николай Денков не е разговарял с мен на тази тема. А за да бъдем коректни, трябва да кажем, че след първата публикация по темата, МОН отрече публикуваното и заяви, че ще представи подробности на съвета на ректорите.“ Това подчерта ректорът на АМТИИ „Асен Диамандиев“ проф. Тони Шекерджиева – Новак.

Тя припомни, че слухове за сливане или обединение на ВУЗ-ове текат от години, но досега те не са станали факт.

По начина обаче, по който АМТИИ работят от две години – обединение в университетски мрежи,  печелейки сериозни национални и европейски проекти, доказват, че работят заедно, но при запазена автономност.

„От създаването си през 1964 г. до ден днешен, кадрите, които Академията е създала, доказват, че са високо приложими професионално в целия свят и са най-добрата реклама. Не си представям, че АМТИИ може да продължи да съществува като несамостойна единица“.

Проф. Новак цитира колега от Русия, който е споделил, че подобен опит за  обединение на висшите училища е имало и там, но това е отчетено като грешка, тъй като  след обединението добрите университети са заприличали на лошите.

„Имам вяра в нашето Министерство на образованието, че не би тръгнало да прави нещо, което ще затрие и обезличи българското висше образование. Това е най-доброто, което всеки млад човек може да вземе от България. Ще защитавам с всичките си средства висшето си училище, защото трябва да защитя създаваното от много години насам“.

Интервюто – от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52

Гражданите гласуват за играчи срещу системата

"Няма опасност за държавността, защото дори и с конституционните промени няма вероятност страната да остане без действащо Правителство. Или ще продължи действието на Правителството на Димитър Главчев, или ще се намери процедура за избор на ново. Президентът обаче в тази ситуация умело демонстрира слабостите на промените в Конституцията и затова се се..

публикувано на 21.08.24 в 10:47

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08