Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфантилността на културния министър роди шедьовър

Тези видеа на министър Атанас Атанасов изместиха много по-съществени проблеми, какъвто е например избора на гуверньор на БНБ, какъвто е поредния половин милиарден заем, който днес пак се тегли. Доста по-съществени проблеми има, отколкото това клоунско изпълнение на министъра на културата в интернет“ – заяви в интервю за Радио Пловдив журналистът Антон Баев, който е и председател на Дружеството на пловдивските писатели.

Моята реакция е по-различна, аз се смях много особено на римейка на клипа на Атанасов, който направи по брилянтен начин актьорът Филип Аврамов. Самото видео на Филип Аврамов е произведение на изкуството. Така че само това да беше предизвикало въпросното селфи на Атанас Атанасов, то си е свършило работото – създало е произведение на изкуството. Ето как една инфантилност ражда един творчески продукт. Аз друг творчески продукт на Атанасов не съм видял да се роди“ – изтъква Баев.

Има два подхода за поста на министър на културата. Единият начин е да се сложи емблематичен творец на този пост, разпознаваемо лице, с ярки достижения не само у нас. И другият е да се сложи един добър администратор. И двата подхода имат своите плюсове и минуси. В случая обаче изборът е нито върху творец, камо ли емблематичен, нито върху администратор“ – коментира Баев.

Всъщност зад този лозунг „Продължаваме промяната“ нахлу някаква инфантилщина, нахлуха едни хора, които някъде са завършили, но нямат никакъв опит, още по-малко опит в българската реалност, защото тя е по-различна. И много от тях те са управлявали семеен бюджет, какъвто е министърът на финансите, да кажем, а изведнъж управлява ковчежето и финансите на цялата държава“ – подчерта Баев.

Аз го разбирам момчето (бел.ред. става дума за Атанасов), защото то няма никакъв опит. То слуша някакви батковци там, които му казват какво да прави. Защо ги слуша и защо стои на този пост, за да се върти като някакво болтче наляво и надясно, това си е негов избор. Но със смяната му нищо няма да се постигне, защото аз не виждам кой стойностен творец или пък администратор иска да заеме този пост в едно правителство, което виждаме, че е пред разпад“ – обобщава Баев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56