Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се намери подходящ гуверньор на БНБ

Добре ще е новият шеф на БНБ да събере по- широка от тясната партийна подкрепа

Процесът на избор на гуверньор на БНБ не беше толкова успешен, а това говори за известна слабост на управляващите, това коментира банкерът Левон Хампарцумян пред Радио Пловдив, след като днес НС не избра на поста предложения от ИТН Любомир Каримански. Той остана единственият кандидат за мястото, след като избраникът на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров оттегли кандидатурата си.
 

Левон Хампарцумян поясни, че проблем с управлението на БНБ няма, защото Димитър Радев ще продължи да е начело на БНБ до избора на нов гуверньор. „Той не идва от политическите среди и е професионалист със световно признание“.

Според Хампарцумян здравият разум е надделял да не се избере човек за управител на Националната банка, за когото има някакви съмнения.

"Той не беше най- подходящата кандидатура от възможностите, които има, за да замени Димитър Радев. Разбира се има и ще се намерят и други хора, които да се справят добре като гуверньори, но със сигурност и Димитър Радев може да има още един успешен мандат", каза банкерът.

Той подчерта, че не знае колко време ще се проточи изборът на нов шеф на БНБ и добави, че има достатъчно хора, които биха могли да съберат по-широка подкрепа отколкото тясна партийна. „Законът е направен така, че да може да се изчака необходимото мнозинство и да се намери подходящият човек, който да оглави БНБ“, увери Левон Хампарцумян.

"Важно е той да притежава не само качества като професионална пригодност, организационни способности, опит, репутация, етични стандарти. Този човек ще взаимодейства и ще бъде част от ЕЦБ и трябва да е сравним с колегите си от другите страни на Еврозоната".

Относно коментарите и опасенията, че БНБ ще изгуби суверенитет, ставайки част от Еврозоната, Левон Хампарцумян беше категоричен, че никоя страна в евроструктурите не е загубила своя суверенитет, защото това е доброволно обединение: "И стабилността на валутния ни борд се дължи точно на това", добави той.

"Трябва да престанем да се правим на някакъв балкански селски хитреци, защото подобни неверни твърдения не само не помагат на държавата, а и не отразяват мнението на образованите хора в нея. А точно те, образованите хора, имат най-голям принос за развитието на държавата, а и с плащането на данъците си. Тези, които отправят подобни твърдения, не са голяма част от обществото в страната, а след известно време дори и няма да си спомняме как се казват и кои са били", заяви Левон Хампарцумян.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Спестяванията у нас растат, икономисват 22% от българите

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, съобщи в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му около 68 процента от..

публикувано на 02.10.24 в 15:30

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20