Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предателят на каузата Македония е обречен

РС Македония е зависима тотално 101 процента от решенията на Белград, а Сърбия не иска Македония да влиза в Европейския съюз – твърди в интервю за Радио Пловдив проф. Кирил Топалов, писател, дипломат, член на Българо-македонската експертна комисия.

На въпроса как да постъпим на поставения ни срок от ЕС да дадем зелена светлина за преговорите със Северна Македония, проф. Топалов отговаря:

Никой не може да дава срокове на една суверенна страна как да постъпва. Ако ЕК или въобще ЕС поиска нещо категорично да настоява, то тогава нека си промени регламентите. Защото от досегашните регламенти без да си оправил междусъседските си отношения, нямаш никакъв шанс да кандидатстваш за Европейския съюз. Те опитват, натискат, доколкото могат, да видят дали България ще отстъпи“ – заяви проф. Топалов.

Когато преговаряха с Македония, на гърците им беше по-лесно, защото не са им братовчеди, а ние сме им братовчеди и имаме сантимент към тях. Та всички ние имаме живи роднини там!“ – подчерта Топалов.

Според мен този въпрос (преговорите с РСМ) изглежда неразрешим. А който си позволи да предаде тази кауза, ще бъде завинаги несъществуващ в българската история, трябва да се знае това!“ – категоричен е проф. Топалов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20

Форум "Световно образование" идва в Пловдив на 6 октомври

Близо 8% от завършващите средно образование продължават обучение в чужбина, това сочат данните тази година.  Какво ново и къде на образователната карта на ЕС се появяват скрити възможности, говорим с  Николай Христанов , от "Интеграл", те са инициаторите на форум "Световно образование" - есен 2024. На 6 октомври изложението ще бъде в Пловдив и ще..

публикувано на 02.10.24 в 10:39