Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът е обречен без механизъм за компенсиране

"Ако решението на Комисията по бюджет и финанси не бъде променено след гласуване в зала на дългосрочен механизъм за компенсиране небитовите потребители, последствията за всички български граждани и за цялата икономика ще бъдат необратими. Това ще означава, че от 1 юли цената на еленергията за небитовите потребители ще бъде два пъти и половина по-скъпа, отколкото на 30 юни." Това заяви изпълнителният директора на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

Той припомни, че на срещата на българския бизнес с министър-председателя и министъра на енергетиката в средата на май бе договорен механизъм за компенсиране през май и юни, включващ по 200 лв  на мегаватчас плюс 80% компенсация за цената над 200 лв. "Изпълнителната власт обеща, че за периода след 1 юли ще бъде изработен дългосрочен меганизъм, за да бъде предвидима цената за небитовите потребители". 

Това обаче не се е случило, което обрича на спад българската икономика и предвещава  фалити за предприятията, намаляване на доходите и покачване на инфлацията. Като аргумент Иванов подчерта, че  предприятията, които продават на българския пазар, биха предложили по-високи цени, за да компенсират високите цени на електроенергията със завишаване цената на стоките и услугите, които те  предлагат.

Инфлацията в страната през май е 15,6%, което е два пъти по-висока от средноевропейската. Ако обаче цената на електроенергията се повиши около 2 пъти и повече, бизнесът  очаква ускоряване на инфлацията в подобни темпове до 25-30%. 

Ако цената на тока се повиши над два пъти от 1 юли, всички предприятия ще бъдат засегнати от безработица. Главният  потърпевш обаче ще се окаже българската индустрия. Тя генерира 80% от българския износ, като  в нея е заета огромна част от българските работници и служители. "Българската индустрия ще стане неконкурентна, тъй като средната цена за електроенергията за индустрията в Европа е  135 лв на мгвч., а без компенсации родната индустрия ще плаща цени от порядъка на 600-700 лв на мгвч", уточни Иванов. 

Той предупреди, че загуби ще претърпи и целият български бизнес, за който ще бъде непосилно да продължава да работи на високите цени. Ако прогнозите за предсрочен вот през есента се сбъднат, може да се очаква  забавяне на икономиката, отстъпление от заявените реформи в този важен за страната момент, с оглед усвояването на европейските средства, предупреди Иванов.

"Очакваме и стартирането на оперативните програми за новия програмен период 2021-2027, които все още през 2022-ра г. не сме стартирали. Българският бизнес обаче разчита много на тези средства, тъй като те са основните средства за инвестиции. А инвестициите откриват работни места, повишават доходите на населението и генерират икономически растеж".

Интервюто - звуковия файл: 

По публикацията работи: Веселина Пеева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад",  коментарът му за ресора на..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23