Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грешни регламенти блокират работата на Експертните лекарски комисии

Системата затруднява болни с автоимунни заболявания

Има проблем с проследяването и биологичната терапия на 12 000 ревматично и дерматологични болни


Грешни регламенти в здравната система блокират работата на Експертните лекарски комисии и така затрудняват лечението с биологична терапия и проследяването на 12 000 пациенти в дерматологията и ревматологията. Това съобщи в интервю за програма "Точно днес" Анета Драганова, председател на  Асоциацията на пациенти с автоимунни заболявания (АПАЗ).

 „Тя уточни, че проблемът в ревматологията засяга  амбулаторна процедура №42 - амбулаторното наблюдение и  диспансеризация на пациенти с възпалителни полиартропатии и спондилити, която  е включена в бюджета на болниците. 

"И когато в края на всеки месец бюджетът се изчерпи, една седмица Експертните лекарски комисии не заседават. Това ограничава достъпът на пациентите до биологична терапия. Друг основен проблем е централизирането в четири града на Експертните лекарски комисии, които изписват и продължават биологична терапия. Не на последно място, е явяването на пациентите на всеки 6 месеца на комисия, което за нас е необяснимо, след като има възможност това да се случва и на 12 месеца“, обясни Анета Драганова. 

За да се решат тези проблеми от пациентската организация предлагат на Министерство на здравеопазването няколко промени.

"Първо, проследяването на пациентите да става в извънболнична помощ, тоест да се извади от болничната помощ амбулаторна процедура 42 за ревматологията. Второ, терапията по протокол 1C също да се изписва в извънболничната помощ от лекуващия дерматолог и ревматолог. Това значително ще съкрати административния път на пациента. Трето, Експертните лекарски комисии да контролират процеса само дигитално, без да се изисква присъствие на пациента – така за всяко досие в системата ще са нужни не повече от 5 минути и ще може да се обработят всички досиета. В противен случай няма да ни стигнат две години, за да минат на комисия всичките 12 000 пациенти, които се лекуват с биологични медикаменти“, допълни Драганова.

Според нея, когато амбулаторна процедура 42 отиде в извънболничната помощ, тя ще дава достъп до диспансеризация и на останалите пациенти с ревматологични заболявания. В момента тези пациенти са дискриминирани, тъй като диспансеризацията по №42 е само за получаващите скъпоструващи медикаменти. Промяна трябва да се регламентира в наредбата за диспансеризация към Министерство на здравеопазването.

АПАЗ съвместно с експертния съвет в дерматологията към МЗ ще настоява проследяването на пациентите с псориазис да се извършва в извънболничната помощ. Освен това да се разшири и пакетът от изследвания, който се заплаща от Здравната каса за диспансеризираните пациенти със псориазис. Така два пъти годишно тези пациенти да получават допълнително изследвания за хепатит В, хепатит С, ХИВ и квантиферонов тест за туберкулоза. 

Интервю с Анета Драганова може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08
Юлиян Петров

Отварянето на училищата за игри носи допълнителни разходи

Защо синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ се обяви за премахване на външното оценяване след 4-ти и 10-ти клас, а също и срещу заповед на пловдивския кмет за отваряне на училищните дворове през лятото?  Това e темата на разговора с председателя на организацията  Юлиян Петров . По повод отварянето на училищата за децата през лятната ваканция: "Аз..

публикувано на 20.08.24 в 09:50
Сопот

Търсят начини за справяне с водната криза в Сопот

Въпреки че в Сопот не е обявен воден режим, от дни в района има проблеми с водата. Причината е драстично намалялото ниво на основния водоизточник, който се намира над село Христо Даново. Общинската администрация в Сопот спешно търси решение на проблема с водоснабдяването в града. През последните дни са направени огледи на..

публикувано на 19.08.24 в 12:03