Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма пострадали хора в Карловско

В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев коментира от Каравелово частичното бедствено положение в района. 

"В момента съм в село Каравелово заедно със страши комисар Димитър Балев- областния директор на полицията. Тук положението е доста тежко, много сериозна вълна мина през селото, скъса мост, има леко разрушени сгради, но няма пострадали хора. Има майка с дете, които са заобградени с вода, но тяхното евакуиране предстои всеки момент. Най-тежко е положението в село Богдан, което на практика е откъснато от околния свят, тъй като мостовете, които водят към него са разрушени. 

Там на място са кметът на Карлово- г-н Кабаиванов и ген. Дешков- командир на 61-ва Стрямска бригада. На място е и главен комисар Николов- националният директор на "Пожарна безопасност и защита на населението" , който в момента оглежда коритото на река Стряма, тъй като очакваме едно нова, по-висока вълна и трябва да сме сигурни, че коритото ще поеме водата. Няма информация за жертви и пострадали хора. В село Богдан има три къщи, в които има хора, които трябва да бъдат евакуирани. Наличната техника на пожарната не е достатъчна, за да евакуираме хората. Очакваме хеликоптер, но при малко оправяне на времето, хората ще изчакат в къщите. Няколко пъти разговарям с Димитър Стоянов- военният министър , който е разпоредил да ни се предостави необходимата техника. Разговаряме с ген. Димитър Иванов- командир на вертолетния полк, идват и две военни лодки от Казанлък. С това се надявам, че ще успеем да обгрижим хората в Богдан. След това трябва да се положат грижи за инфраструктурата, тъй като е разрушена" - каза областният управител. 

"Благодаря на "Български червен кръст" , които са готови да се включат с помощи за пострадалото население, но най-важното е да евакуираме хората, след което ще започнем да ги обгрижваме. Вълната, която очакваме, е на база дъжда, който вали в момента" - добави Стоев. 

На въпроса дали има информация за другите пострадали села в района - Розово и Столетово, областният управител отговори, че нещата там не са чак толкова трагични. 

"Доколкото знам и в Столетово има един човек за евакуиране, който може би вече е евакуиран. Там нещата са по-спокойни. Водата в река Стряма е малко повече от нормалното, така че не виждам причини за безпокойство. Разбира се изпратил съм и "Напоителни системи", които имат грижа за дигите на реките, да огледат дигите на реките и където има нужда, ако трябва, да бъдат укрепени" - коментира Стоев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52

Гражданите гласуват за играчи срещу системата

"Няма опасност за държавността, защото дори и с конституционните промени няма вероятност страната да остане без действащо Правителство. Или ще продължи действието на Правителството на Димитър Главчев, или ще се намери процедура за избор на ново. Президентът обаче в тази ситуация умело демонстрира слабостите на промените в Конституцията и затова се се..

публикувано на 21.08.24 в 10:47

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08