Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спряха бутането на склада на Сточна гара в Пловдив

Спряха събарянето на още един тютюнев склад в Пловдив, което беше планирано за днес. Това е сградата на бул. „Христо Ботев“ до Сточна гара. Полиция заварди склада и отказа достъп на собственика Пламен Моравенов.

„Имаме съгласуван План за безопасност и здраве и План за управление на строителните отпадъци, което ни е издадено още при първите опити за събаряне (2018 г.). Имаме три неуспешни такива. По закон след 2017 г. то не се пресъгласува, но въпреки това ние имаме пресъгласувано от 2020 г. И сега не го бутнахме, защото съдействаме на органите на реда макар да няма документ за спиране. Обектът не е паметник на културата.”, коментира Моравенов.

По думите му администрацията на Пловдив неколкократно се е опитвала да инициира разговор между НИНКН и собствениците на слладове за бъдещето на тютюневия град, но от културната институция така и не са откликнали.

Пламен Моравенов обясни, че планът за събарянето е бил да бъде премахнат не целия склад, а само част от него, за която има становище, че е конструктивно компрометирана.

„Ако желае арх. Петър Петров ще му дарим всички собственици сградите, да видим той какво ще направи“, каза Моравенов. Той обясни още, че е направил заснемане на фасадата и при бъдещо строителство ще я възстанови в духа на тютюневия град. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

Пловдив е домакин на Национална конференция за редки болести

Петнадесетата Национална конференция за редки болести и лекарства сираци събира в Пловдив над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власт и индустрия. Те ще споделят опит и ще се запознаят с актуални новости в областта на диагностиката, лечението и проследяването на редките болести. През последното..

публикувано на 13.09.24 в 07:34

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09