Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жандармерия ще охранява пострадалите села в Карловско

| обновено на 09.09.22 в 14:06

Екипи на жандармерията се включват в охраната на населените места в Карловско, пострадали от наводнението. Допълнителните полицейски части пристигнаха в 14 часа пред РПУ-Карлово, откъдето ще бъдат разпределени и ще поемат задачите си. 

Днес предиобед в пострадалите от наводнението райони започна работа втора комисия, начело с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Екипът оглежда района над село Слатина и търси доказателства за незаконна сеч, каза пред Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев. По думите му в комисията освен представители на областната администрация, община Карлово, горското стопанство и прокуратурата, са включени и местни хора. 

"Тази комисия ще посети тези места, където хората смятат, че има незаконна сеч", каза Стоев.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пристигна на място и обясни, че задачата е да се установят всички пропуски в човешките дейности, извършени на терена, които са способствали или са могли да способстват за бедствието. Ще бъдат прегледани и съответните документи и планове за сечищата.

"Долу в районите има значително количество дървесна маса. Да, една част от нея е извлечена. От реките със силата на течението, но друга част бяха трупи, подобни на тези, които констатираме тука, и много важно е да установим трябвало ли е да се намират тези трупи там или е трябвало да бъдат извозени и съхранявани по друг начин. Съответно, ако има данни за нарушения, а ние имаме сериозни съмнения в тази посока, ще бъдат предприети съответните действия".

"Този път държавата ще направи най-много за гражданите, в сравнение с всички други бедствия, които бяха преживени досега. Вярвам, че този път държавата ще се справи по-успешно", каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод очакванията на пострадалите от наводненията в карловския регион за помощ при възстановяването на техните щети и допълни:

"По 12 екипа на село ще поемат дневни и нощни дежурства до приключване на работите по разчистване и до завръщане на стопаните по домовете им. Нямаме сериозни сигнали до момента за сериозни случаи на кражби или увреждане на имущество. Ние сме длъжни да предотвратим възможността това да се случи и правим всичко възможно и необходимо в това отношение".  

Междувременно, военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили продължават да помагат на пострадалите хора в карловските села. Войници с тежка техника от от 61-ва Стрямска механизирана бригада  разчистват в Слатина и Каравелово. В село Богдан действат близо 40 военни от двете авиационни бази – в Граф Игнатиево и Крумово, съобщиха от МО.

Без вода все още остават трите най-тежко засегнати села от наводненията в Карловско-Слатина, Богдан и Каравелово. Там от вчера се работи по изграждане на временни водопроводи. В останалите е в сила препоръката водата от централни и местни водоизточници да се използва само за битови нужди. За пиене и приготвяне на храна хората трябва да използват бутилирана минерална вода или от водоноските.

Очаква се резултатите от проверките да бъдат обявени до 10 дни. 

Междувременно Областната администрация в Пловдив отвори телефонна линия за желаещите да помогнат в почистването на засегнатите села през почивните дни. Номерът можете да видите на сайта ни бнр.бг.



По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство ще се включат военнослужещи. При необходимост в гасенето ще..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е локализиран, каза областният управител Валентина Кайтазова.  През цялата нощ противопожарни екипи заедно с тежка техника са били на терен, за да се използват по-хладното време за овладяването на отделните огнища и прокарването на просеки.  По първоначални данни над 1000 декара смесена гора е напълно опожарена.  Тази сутрин..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узна истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). Света Марина се счита за покровителка на..

публикувано на 17.07.24 в 08:51

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17