Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без "партиите на статуквото" не само не може, а и не става

ГЕРБ, ДПС, някоя от малките партии и независими депутати могат да излъчат и подкрепят правителство

| обновено на 03.10.22 в 15:07

Имам чувството, че сегашните избори са по-различни от миналогодишните. Те ни дават повече възможност да постигнем стабилност, а това иска целият народ, коментира за Радио Пловдив политологът проф. Тодор Танев. 

"Имаме шанс да сформираме правителство, а и парламентарното представителство този път може да издържи повече време, защото при седем партии в НС могат да се търсят повече мостове между тях", добави проф. Танев.

Той подчерта, че винаги сме имали реформиращи сили, защото без тях няма и развитие. Друг е въпросът, според него, когато една партия твърди, че тя е единствената, която води към реформи. Т"ова не е нормално за политическия език на този век. Откъде знаем, че ГЕРБ е партия на статуквото, както я представят други партии", риторично попита той..

Проф. Танев подчерта, че има натрупано много недоволство срещу ГЕРБ, защото колкото по-дълго една партия стои на власт, толкова повече трупа такова недоволство. "Има обаче и доказателства, че последното правителство на ГЕРБ беше свалено отвън", добави той..

ГЕРБ никога не е имал власт с абсолютно мнозинство в парламента, а престояването на партията в опозиция ѝ донесе нови възможности и нюанси. "Не трябва да се пренебрегват така наречените партии на статуквото, защото всички партии могат да участват в демократичния процес".

Политологът беше категоричен, че в ДПС има много добре обучени кадри, а и евроатлантическата оринтираност на Движението прави възможен диалогът му с ГЕРБ. "Не вярвам ДБ да се отзове като партньор за правителство с ГЕРБ, но "Български възход" е опция. Ще се намерят и депутати, които да се откажат от партията си, за да бъдат приобщени към подкрепа за кабинет". 

Проф. Тодор Танев прогнозира, че ГЕРБ, ДПС, някоя от малките партии и независими депутати могат да излъчат и подкрепят правителство. Едно е ясно, според него, че без ГЕРБ и ДПС няма как да се правят кроежи за бъдещо правителство.

На въпроса как ще бъдат привлечени депутати, които да изоставят партиите си и да станат независимите, проф. Танев беше категоричен:"С власт. Нещата в политиката у нас не са така видими, те се случват по друг начин, без да се афишират, с договорки. Политиката ни е през последните 30 години е такава, че става дума за разпределение и преразпределине на пари", уточни политологът..

В заключение проф. Тодор Танев каза, че ако 48 НС не успее да излъчи правителство ще продължи навлизането на България в спиралата на въпросителните европейци ли сме или търсим друга ориентация. "Важно е да знаем, че ние винаги сме били, сме и ще бъдем европейци", беше категоричен той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Димитрия Стайкова

Вендинг машините обезмислят труда на фармацевта

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия..

публикувано на 20.09.24 в 11:11

Обмислят директни полети от Близкия Изток до Пампорово

Никой не е наясно как ще се развият следващите зимни сезони. Според мен има цикличност в сезоните между 10-11 г., заради това смятам, че ще имаме добра зима. Тенденциите са много добри. Прогнозата направи в предаването "Точно днес" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков .  Целогодишното развитие на курорта Пампорово вече е..

публикувано на 20.09.24 в 09:27
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30