Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителствата се избират в страната, но се свалят в София

Уважението към избирателите е един от мотивите, които водят, когато се взимат партийните решения, включително когато се взима решение а номинацията за премиер. В този смисъл е логично лидерът, в случая Бойко Борисов, да е натоварен с това очакване, но и близката история показва, че това не е задължително, коментира час преди връчването на мандата на ГЕРБ - СДС Георги Харизанов. 

По думите на изпълнителния директор на Евронюз България в двата месеца след изборите политическите сили са успели да развият диалог, въпреки противоречията помежду си. За съжаления този тон е бил "миниран" от предложението на БСП за връщането на хартиената бюлетина. Харизанов възрази срещу често повтаряния призив всички разговори да се случват пред камерите. 

"Разговорите по същество не се случват пред камерите, по сериозни теми те водят на четири очи. По думите му много маски падат, когато политиците говорят извън обсега на камерите"

Той припомни, че ГЕРБ са управлявали в правителство на малцинството, което "удобно се забравя", както че са управлявали и в нелеки коалиции, което опровергава тезата на тоталитаризъм. 

Харизанов припомни репликата, че "правителствата се избират в страната, но се свалят в София" и подчерта, че шегичката с жълтопаветниците не работи и е много важно каквото и да се прави как то ще бъде прието от будните и активни граждани, които всеки момент са готови да излеят протестната си енергия.

В този смисъл без представителството на тези хора съставянето на правителство  би било безсмислено. Важно е в момента кой държи възможността да легитимира едно управление като модерно и насочено напред към бъдещето, каза Георги Харизанов.

Интервюто можете да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

публикувано на 19.09.24 в 11:22
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04