Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

България е прекрасна за правене на качествено вино

"Традициите са това, което ни дава да вървим напред, да развиваме историята, живота и поминъка си. Неслучайно  в Тракия са били първото вино, митовете за Дионисий, Сабазий и Орфей и както хората обичат да слушат приказки, така и виното обича да ги слуша". Това каза Росица Касабова – собственик на популярна винарска изба край Пловдив – за пътя на трансформация на българското винопроизводство и предизвикателствата пред бранша в новите климатични и геополитически условия.

По думите й, в зависимост от промените, които предстоят, тъй като и природата и животът ни и ние се променяме, винарите и лозарите трябва да проявят гъвкавост. 

"За да се промени сортовият състав, защото лозата е трайно насаждение, трябва да се анализират почвите, климатът, за да се получи хубаво вино. Радва ме обаче все по-бързо развиващото се младо поколение, което прави превъзходни вина на световно ниво".

България е променила коренно качеството на нашите вина. Виното е история, култура и средство за дипломация и колкото повече хора се интересуват от това, толкова по-добре.

"В момента са много популярни местните сортове, които носят медали на световно ниво. Това е постижение и се наблюдава в последните години, като се дължи на туризма и на това, че все повече хора са любопитни и опитват и търсят качественото. Нещата са двупосочни: ние ще произвеждаме качество, когато има търсене на качество и обратно -  ниско качество, когато няма търсене на качеството, а се гони друг сегмент от пазара, където има големи обороти на ниска цена."

Според Касабова, българското винопроизводство е напуснало нишата на ниското качество и се е запътила смело към нишата на висококачествените скъпи вина.

Войната в Украйна, която е огромен пазар за българското винопроизводство, силно затруднява развитието му. От друга страна, пътищата, които водят към други пазари, минават през Украйна. Войната там е променила и стойността на енергията, от която виното е пряко зависимо. "Водим борба да постигнем добро качество на добра цена, което е много, много трудно в тези условия".

Пазарът, като динамична структура,  има своя логистика и когато достъпът до старите пазари е отрязан, борбата на винопроизводителите е насочена към нови пазари. "Това обаче, което няма аналог в Европа - местните сортове, е много ценно и интересно и може да заеме определени ниши. Много от българските винопроизводителите са се ориентирали към осъществяването на такива малки партиди висококачествено вино".

Връзката държава - производители е много трудна. Браншът е свръхрегулируем и това пречи на развитието му. Малко са производителите, които могат да изпълнят всички изисквания за тази регулация. Това обаче не води до намаляване на "сивия" сектор, който заема около 50%. Държавата не полага усилия да намали дела на  сивата икономика, защото няма права над нерегистрираните  производители. А това прави конкуренцията нелоялна.

Касабова бе категорична, че държавата трябва да провежда целева политика към хората, които внасят в хазната данъци.Тя препоръча още да бъдат умножени и нейните усилия за рекламиране на бранша зад граница. 

"Без подкрепата на държавата няма как да бъдем на челните позиции. А ние имаме суровината, имаме базата, България е една прекрасна страна за производство на вино и на грозде".

Интервюто - звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с журналиста от БНТ Димитър Димитров

Тази седмица слушаме истории, разказани от журналиста от БНТ Пловдив Димитър Димитров. Репортер, който се чувства еднакво сигурен когато отразява инциденти, протести, избори, военни и исторически събития, но и когато говори с рибари и ловци, които го покоряват с колорит и автентичност. Идва от Велико Търново и остава в Пловдив, реализирал своето..

обновено на 08.02.25 в 07:15

В Гърция цените на основните храни са с поне 30% по-ниски

Балканите бойкотират големите вериги магазини. Протестът срещу високите цени и ниския стандарт на живот започна от Хърватия и премина в Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония. Бойкот се подготвя и в Гърция на 19 февруари, а у нас той е насрочен за идния четвъртък – 13 февруари. Какво се случва с цените в България? До какво ще..

публикувано на 07.02.25 в 16:06

В дърводобива ножът е опрял да кокала, нужни са спешни мерки

Затварянето на дървопреработвателни предприятия, сред които и най-големият в региона завод за целулозна хартия в Стамболийски, води до криза в горския сектор и пазара на дървесина. Защо по-голямата част от дървесината вече се внася от други държави в Европа? Какво се случва в горския сектор у нас?  Според проф. Васил Живков, председател на УС на..

публикувано на 07.02.25 в 15:12

Държавата може са спре грабежа на големите вериги, стига да иска

Според ВМРО, съществува организирана престъпна група между държавата и големите търговски вериги. От организацията подчертават, че правителството има интерес от много високите цени на хранителните стоки в България. В интервю за Радио Пловдив по темата Александър Сиди от ВМРО беше категоричен, че  "цените в големите търговски вериги у нас са..

публикувано на 07.02.25 в 15:04

Пловдивчани и "за", и "против" бойкота на 13 февруари

Скъпи ли са храните в магазините? Възможно ли е и е в условията на пазарна икономика да има контрол върху цените? Какво мислят пловдивчани за инициативата за бойкот на магазините в определен ден, която започна от Хърватия и се разпространи в редица страни на Балканите, а у нас организации призоваха гражданите да се въздържат от покупки на 13 февруари в..

публикувано на 07.02.25 в 12:28