Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябват ясни правила за действие при бомбени заплахи

Снимка: БНТ, архив

Трябват ясни правила как да се действа в държавата при такива бомбени заплахи. Това е работа не на директорите на училища, които да преценяват риска за децата и учителите, а на специалните служби, заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив Явор Колев, бивш началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

Той обясни, че първата порция заплахи към училища, получени в понеделник, идват от Руската федерация. 

"Това не е типичната хакерска атака, а целта й е да всява паника и страх в обществото. В понеделник хакерите успяха да постигнат целта си. После заваляха заплахи по телефон и имейл, има такива психопати, които се активират при такива случаи. Може би има и деца, които в понеделник не са били освободени от часове и са решили да получат свободен ден", каза още Явор Колев.

Специалистът по киберсигурност подчерта, че отправянето на лъжливи заплахи е престъпление, което се наказва със затвор до 5 години или глоба от 10 до 50 000 лв. Авторите на подобни заплахи от България лесно се установяват, посочи още той.

"За мен е чудно защо се забавиха толкова такива заплахи. Очаквах още в началото на войната срещу Украйна да ни атакуват, защото те са насочени към страните, които подкрепят Украйна. Руската страна вече ни обяви за враг, ние от години сме част от хибридната война, която Руската федерация води", обясни Явор Колев.

По думите му, бомбените заплахи нямат нищо общо с извънредните парламентарни избори в България.

Той отново призова да се изработят правила как да се действа в държавата при подобни заплахи, като това трябва да направят службите за сигурност.

Цялото интервю на Димитър Владимиров с Явор Колев е в прикачения файл. 

По публикацията работи: Иванка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58