Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици представят роботи, изпълняващи различни мисии

Пловдив се подготвя за пилотното за града издание на Световния фестивал за лего роботика, в който участие ще вземат 24-те най-добри отбора от ученици от цялата страна. 10-годишни ученици от пловдивския отбор към клуб “Kinder coder” ще демонстрират модел на робот, който изпълнява различни мисии. Повече за демонстрацията и за  пилотното издание на фестивала в България - разговор с Виктор Янков от „Пловдив 2019“.

Пред радио Пловдив той подчерта, че фестивалът, който се провежда в 110 държави от целия свят с милиони участници, се е превърнал в еталон за връзката между образование, култура и технологии.

 "Решихме, че е крайно време България да се присъедини към голямото семейство на този фестивал. През годините в страната ни са полагани много усилия за внедряването на модерно образование спрямо стандартите в цял свят. Но нямаше как да стартираме работата без нашите партньори от Центъра за творческо обучение, "Работилница за граждански инициативи", Професионалната асоциация за роботика и Портала "Уча в Пловдив".Радвам се, че има училища в Пловдив, които работят в този световен формат и в галерия "Капана" в петък 5 деца между 10 и 12 години ще покажат своите разработки".

Янков уточни, че тази година обявената от Фондацията LEGO EDUKATION  в САЩ  тема, по която учениците работят цяла гадина, е "Суперсили" - свързана с възобновяеми източници на енергия, проблемите свързани с електричеството, за да може децата да бъдат по-близо до реалния свят.

"Ние ще се опитаме да превърнем събитието в един разпознаваем фестивал, марка за Пловдив. 200 ученици от цяла България ще дойдат тук на 8 юли в зала "Колодрума".

Демонстрацията в галерия "Капана" ще покаже как роботите задвижват различни технологии - пълнят батерии, създават електричество и т.н., като те ще бъдат представени за първи път. Фестивалът ще даде по-голяма видимост на усилията на учениците, които са мотивирани да печелят стипендии и да се развиват.

За да бъде разширен спектърът на участниците, в пилотното издание на фестивала са поканени и 50 високо технологични компании. Те ще представят по какъв начин роботизирането и автоматизацията се прилагат в реалния живот чрез иновации в съответните технологични процеси.

Фестивалът е двудневен с вход "свободен" и зрителите ще могат сами да се включат в създаването на конструктори, "както и  да заведат децата си на нещо смислено", подчерта още Виктор Янков от Фондация "Пловдив 2019" - съорганизатор на фестивала. 

Интервю - звуковия файл:

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21