Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защита от насилие трябва да има в рамките на деня

Създаденото още през 2006 г. със Закона за правната помощ Национално бюро за правна помощ и Адвокатска колегия – Пловдив организират кръгла маса, посветена на правната помощ на лицата, пострадали от домашно насилие и координацията на институциите при осъществяване на защитата им.

Форумът е във връзка с проект „Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус върху жени, деца и ромска общност“, с партньор норвежката съдебна администрация. За целите и очакванията от събитието – събеседник е адвокат Георги Баев – председател на Адвокатска колегия Пловдив.

"От срещата очакваме да осъществим комуникация между институциите - Община, съдилища, полиция и Центровете за спешна помощ, в които има сигнални данни за  домашно насилие да се опитаме да организираме по най-бърз начин защитата на лицето, което има нужда от помощ. За целта в Пловдив и в градовете, в които има районни съдилища - Асеновград, Карлово и Първомай, се планира да бъдат създадени регионални центрове за консултиране  към Адвокатска колегия - Пловдив, в които  дежурни адвокати ще имат готовност по всяко време да поемат такива жертви и по най-бърз начин да съставят молби за защита от насилие, да ги подадат в Съда и в рамките на  деня да бъде издадена такава заповед."  Това заяви адвокат  Георги Баев.

Той подчерта, че идеята е в момента, в който има сигнал за това, дали жертвата отива в болнично заведение или в Полицията, дежурните адвокати от съответния Регионален център  да могат се срещнат веднага с жертвата, като още същия ден подадат молба и до края на деня Съдът да е издал и заповедта за защита.

Адвокатите в Центъра ще работят на принципа на дежурствата, като със записаните желаещи да дават правна помощ към Националното бюро за правна помощ, ще се правят списъци за дежурствата им и хората да се насочват своевременно към дежурния адвокат.

Такива регионални центрове вече има създадени във Велико Търново, в Стара Загора и във Варна. Независимо че Пловдив закъснява, важното е такъв регионален център за правна помощ да бъде създаден и тук и той да работи, подчерта адвокат Баев.

 "Институциите - най-вече полиция и медицинските центрове, трябва да имат възможност при постъпване на сигнал за домашно насилие, веднага да се свържат с адвокат и да има реакция. Целта е да се избегнат случаите, в които заради неправилно попълнени документи, те  се оставят без движение."

В зависимост от конкретните ситуации, е възможно да бъдат създадени и мобилни адвокатски екипи, които да разрешават проблемите на място, подчерта адвокат Баев.

Цялото интервю - звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43