Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумението с миньорите е обидно за здравия разум

Снимка: Силвия Великова
 Какво следва след спорaзумението между властта и синдикатите от сектор „Енергетика", което според ресорният министър е трудно, но все пак изпълнимо? Има ли решение на кризата след като напрежението от блокадите се пренесе и в пленарна зала- говорим с икономическия и политически анализатор Кузман Илиев.

"Споразумението не решава нищо. То е едно "ала бала" поредно, този път с националната сигурност на страната", заяви политическият и икономически анализатор Кузман Илиев в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив. 

"Дори не говорим вече за енергийната система на България или енергийния капацитет, който очевидно е удрян под всякаква форма. Тук говорим, че буквално след две години България трябва да затвори 50% от енергийния си баланс и то в условия, в които светът се електрифицира, в които един от двата ядрени реактора може да е в дълъг ремонт и дори поетапно да бъде извеждан от експлоатация, което е неизбежно.Това застрашава възможността ние да балансираме нашата електросистема и да пренапрегнем електропреносната система, което означава да нямаме достатъчно електроенергия за бит и индустрия. Това е залогът. А споразумението, това, което аз видях е до такава степен палиативно, че чак е обидно за здравия разум", посочи анализаторът. 

Той бе категоричен, че тези европейски регламенти са неизпълними, защото това застрашава националната сигурност. 

"Няма как в България до две години вредните емисии да бъдат намалени с процентите, които са заложени - 40%, а всъщност те се оказаха 60%, защото референтната година е 2019-а, а тя по тази линия е много неприятна за България. В момента това, което се направи е, че на протестиращите им се каза: "Няма административно да ги затворим", а под сурдинка политиците си говорят: "Те ще се затворят сами, защото въглеродните квоти са изключително скъпи". Въглеродните квоти са една приумица на ЕС, на ЕК, която цели да затвори въглищните централи и мини, независимо от резултата. В реалността това няма как да стане, защото ние по закон трябва да поддържаме резерв, който да обезпечава половината от електроенергийната ни система в зимни условия, а това за България означава да остане без ток", коментира Илиев. Той допълни, че това ще доведе до масови протести и безредици, като в резултат който и да е на власт, няма да изпълни това, което е обещано. 

Анализаторът разясни, че за да вземе България 12 милиарда от ЕС, пари, които страната дава като вноски за членство в общността, трява да изведе от експлоатация собственото си енергийно обезпечение от въглища за около 12-13 милиарда. По думите му това не е честна сделка. 

"За да се постигне това, което политиците залагат до две години, трябва да имаме нова ядрена централа, за която ни трябват 20 милиарда, за да я построим и поне няколко ПАВЕЦ "Чаира", плюс най-големите мега батерии в света. Нито едно от тези неща не може да се случи", отбеляза Кузман Илиев.

Според него решението от кризата е здрав икономически реализъм, бавно и органично извеждане от експлоатация на въглищата, които от самосебе си до 2050 година така или иначе ще бъдат постъпателно заменени от парогазови централи с водород. 

"Това, което трябва да се направи, е този капацитет - поне четири от блоковете на "Маришки басейн" въглищата да се запазят, а четири да минат към газ. Това обаче трябва да се прави отдалеч, разумно, поетапно, с гаранции енергийната система да работи. За да има ток за хората и за икономиката. А не: "Дайте сега да направим едни планове, за да угодим на Брюксел, ах, ама те не могат да станат". Брюксел ни бие през ръцете: "Вие защо ги написахте тогава?", ние чупим пръсти пред хората, които осъзнават, че това е огромен проблем, а нашите политици не знаят къде да се дянат. Виждате ли, тя, ситуацията, освен че е срамна, тя е икономически изключително опасна", каза още анализаторът.

Чуйте още в интервюто на Елена Крушкова с икономическия и политически анализатор Кузман Илиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58