Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и ДПС няма да взривят правителството, но ПП могат

"Управлението в страната изглежда стабилно в момента, поради това че в НС предстои да се обсъдят няколко много важни неща. Те обаче ще предизвикат още повече трусове - това е бюджетът и конституционните промени. Тук ролята на ДПС е много важна, защото те са част от конституционното мнозинство". Това заяви политологът и университетски преподавател доц.Татяна Буруджиева.

По думите й, докато конституционното мнозинство се крепи, вероятно е "сглобката" да остане, но тя ще бъде под много тежко условие. "Това, което ще направи ГЕРБ, не е да каже, че ще излиза от "сглобката", а ще каже абсолютните условия, при които то ще помага, за да съществува сглобката в Парламента".

Буруджиева предупреди, че разговорът се е изместил в посока на усещането, че се говори устойчиво, от страна на ПП за контрол в Парламента, а не - към възможността в Парламента да работи сглобката, която се осигурява от ГЕРБ. "Те ще настояват за тази си функция, която в последните месеци е обговаряна като осъществяван контрол от ГЕРБ, които трябва да подкрепят изначално действията на изпълнителната власт и на ПП, само защото става въпрос за "онези митични евроатлантически ценности, на базата на които функционират ЕС и НАТО. А това са по същество демократичните ценности-"

Начинът, по който ГЕРБ сега надига глас за предоговаряне на условия и управленска програма, има връзка с резултатите от местните избобри. "Ако имаха по-силно представителство, те щяха да бъдат абсолютно категорични и бързи в желанието си да се реализират нещата. Сега, независимо че останаха първа политическа сила отново, имат пробиви, което омекоти ситуацията. В първия случай те щяха да искат нещата да се случат тук, сега и веднага. А сега ще поставят условията, спрямо които просто ще откажат да действат подкрепящо и ще принудят ПП да започнат да се съобразяват в детайлите."

Доц. Буруджиева е категорична, че местните избори са ключ към настоящото управление. 

"Няма как да  отидеш към ротация, без да имаш представа какво се случва в министерствата, при условие, че там няма хора от ГЕРБ, които да кажат какво се случва там. Това е все едно да наследите от родителите си кафенето и да не знаете дали се краде там. Няма и как да управляваш с финансов министър, който още отсега започва да пречи на твоите кметове да управляват, като се забавят плащанията с няколко месеца. Това може да изправи всяка община пред тежка криза".

По думите на Буруджиева, ПП-ДБ няма да се съгласят  с новите условия, които ГЕРБ поставя. "Или ще има решение на Парламента, за да могат да си вършат работата, или няма да има решение. Много лесно е да бламират един министър като му внесат вот на недоверие и той да бъде сменен".

С неявяването си в Парламента на първото му заседание след местните избори ГЕРБ и ДПС дадоха знак. Той няма нищо общо с промените в ДПС. "Започва да се очертава следната ситуация - ГЕРБ и ДПС няма да взривят Правителството, но в същото време ПП могат да си го взривят във всеки един момент", заяви още доц. Татяна Буруджиева. 

Интервюто - звуковия файл: 

.

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Дамянова

Битката е кой ще вземе златните букви "ДПС"

По малко от две седмици имат политическите партии, за да стегнат редиците си и да решат как ще се явяват на предсрочните избори на 27 октомври. Пред труден избор са две от основните парламентарни партии ДПС и БСП.  Въпросителни има и пред коалицията на ПП-ДБ. На 11 септември ЦИК приключва приемането на документите за регистрация на политическите..

публикувано на 30.08.24 в 10:21
Георги Харизанов

Пеевски е умен и знае, че без Доган - ДПС не означава нищо

Лятното време със сигурност не може да заглуши назряващото недоволство, а неизвестните за предстоящите извънредни избори се увеличават.  Може ли предсрочният вот да поднесе големи изненади и има ли шанс за преодоляване на политическата криза?  Политическият анализатор Георги Харизанов е наш събеседник в програма "Точно днес". Харизанов..

обновено на 29.08.24 в 15:06

Пещерата "Чая" край Чепеларе разкрива тайни отпреди 30 века

Най-атрактивната находка в пещерно обиталище „Чая“ тази година е зъб от пещерен лъв . Това съобщи Марин Господинов , директор на Музея на родопския карст в Чепеларе. "Отнасяме находките към плиоценската бозайна фауна", поясни Господинов. Спелеологът, заедно с екипа, ръководен от София Христева от Регионалния археологически музея в Пловдив,..

публикувано на 29.08.24 в 12:13

Медиците излизат на протест на 16 септeмври

От КТ „Подкрепа“ започват подготовка за национални протести в здравеопазването и поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл „Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на федерацията. Какво провокира недоволството и ще обхване ли то и пловдивските лечебни заведения, коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 29.08.24 в 10:49
Доц. Красен Станчев

Чужденците вярват повече в българската икономика

"Интересът на пазара към емисията държавен дълг на България е поне 3-4 пъти по-висок от размера на предлаганите от правителството обгигации. Затова условията по емисията са много добри. Това позволява поне донякъде финансирането на плащания по стари емисии на външен дълг и покриване на текущи разходи на бюджета за тази година“, коментира..

публикувано на 29.08.24 в 10:37