Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второкласници от Смолян с открит урок по залесяване

| обновено на 16.11.23 в 12:56 | Репортаж

Учениците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Смолян, посетиха горския разсадник в село Бърчево. Лесовъдите от Южноцентрално държавно предприятие, разказаха на децата как се засаждат дърветата и как си взаимодействат растенията и животните. Инициативата е част от проекта „Залесявайки, променяме света!“

Горският педагог Силвия Игнатова, привлече вниманието на децата към темата за опазване на околната среда с няколко игри и беседа за гората. Хванати за ръце, те предаваха един на друг горския дух, слушайки разказа за различните дървета, откъде се вземат семенцата за разсад, как се слагат в почвата и какво правят горските работници?

„Всичките тези гори са в това състояние, благодарение на нас горските, защото ние полагаме грижи за тях – да ги отгледаме, да ги стопанисваме правилно, за да може тези гори да пречистват въздуха и да създават уют“, разказа на децата Силвия Игнатова.

В играта за пещерата, второкласниците научиха повече за прилепите, които се ориентират с помощта на ехолокация. Играта на гатанки насочи вниманието им към птиците, след това те бяха разделени на отбори и търсеха различни видове растения. „Познай картинката“, провокира любопиството им и те задаваха различни въпроси свързани с дърветата, животните и техните местообитания. Лесоинженерът Емил Комитов каза : „Идеята да се запознаят децата с нашата дейност, като лесовъди е, защото те не са обременени, най-добре възприемат идеите. Както тези млади фиданки са бъдещето за българската гора, така и тези деца са бъдещето на нашия народ“

За осемгодишните Мартин, Мануела и Орфей засаждането на дръвчетата е важен процес, а наученото в разсадника много интересно.

„Едно дръвче се засажда като посадиш едно семенце и после то ще израсне, и трябва да мине много време, за да стане като тези големите в гората“, обяснява Мартин.

„Засаждат ги и за няколко години те порастват по-малки, но като ги гледаш повече стават по-големи, като тези в гората“, казва и Мануела.

На въпроса, дали му е интересно всичко, което научава в разсадника, Орфей отговори : „Да, много“.

Г-жа Снежана Ружинова, класен ръководител, на децата сподели : „Много от нещата, които днес чуха, те не са учили още в училище. И това, което виждат сега е много интересно, защото е ново. Надявам се, да им предадем обичта към природата и най-вече да ги научим да я пазят“.

Кампанията се осъществява по проект „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване, на територията на Южноцентрално държавнo предприятие“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда ‎‎2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20

Форум "Световно образование" идва в Пловдив на 6 октомври

Близо 8% от завършващите средно образование продължават обучение в чужбина, това сочат данните тази година.  Какво ново и къде на образователната карта на ЕС се появяват скрити възможности, говорим с  Николай Христанов , от "Интеграл", те са инициаторите на форум "Световно образование" - есен 2024. На 6 октомври изложението ще бъде в Пловдив и ще..

публикувано на 02.10.24 в 10:39