Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Ганчев от МГ изобрети софтуер за откриване на грип

Разработката на единадесетокалсника му донесе победа в конкурс за младежко творчество

| обновено на 17.11.23 в 08:25

Софтуер за откриване и анализ на симптомите на грип с хардуер за обратна връзка в реално време донесе голямата награда на 11- класника Стоян Ганчев от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“.

Той спечели 7-то изложение-конкурс на младежкото техническо творчество в Горна Оряховица, в което участваха над 170 ученици, студенти и млади хора от реалния бизнес. Стоян Ганчев получи за цялостното си представяне плакет, диплом и премия от 1000 лева.

Математикът предложи 3D моделирано и отпечатано смарт устройство, управлявано от контролер, които не позволяват на хората да пренебрегват симптомите на грип и ще ги информира в случай на откриване на заболяване. Иновативният продукт може да следи и съхранява информация за нивото на кислород в кръвта, телесна температура, сърдечен ритъм, прави анализ в реално време и връща обратна връзка чрез светодиоди.

Събраните данни се предават на обучени невронни мрежи, които предвиждат дали потребителят е болен или не и дали е заразен с Covid-19 и предупреждават, ако параметрите на тялото са животозастрашаващи. 

Следващата идея на Стоян Ганчев е софтуер, който може да е в помощ на сънливите шофьори. Той работи и по темата за роботите в реалния контрол, например за откриване на горски пожари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52

Гражданите гласуват за играчи срещу системата

"Няма опасност за държавността, защото дори и с конституционните промени няма вероятност страната да остане без действащо Правителство. Или ще продължи действието на Правителството на Димитър Главчев, или ще се намери процедура за избор на ново. Президентът обаче в тази ситуация умело демонстрира слабостите на промените в Конституцията и затова се се..

публикувано на 21.08.24 в 10:47

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08