Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срокът на годност на здравния министър вече е изтекъл

Управлява ни коалиция и налагането на ефективно коалиционно управление е абсобютно неизбежно. Това е обща тенденция за държавите в ЕС. Урок, който не сме научили е да сменяме политици, когато те трябва да носят отговорност не само за неефективните си действия, но и за напрежението, което генерират. Първото и основно правило в едно коолиционно управление е, че министри лесно се сменят. Неестествено е у нас да се мисли, че до ротацията правителството е несменяемо, каза в предаването "Точно днес"  професорът по политология Румяна Коларова.

Срокът на годност на министрите изтича по различно време и срокът на годност на министъра на здравеопазването е изтекъл и той трябва да подаде оставката си, категорична е проф. Коларова. 

Според нея преценката на минисър- председателя, който се опитва да си пази министъра, него силно отслабва собствените си позиции. Денков беше подкрепен от ПП, но в рамките на самото ръководство на партията настъпват напрежения с доста негативен за нея резултат, прогонозира политологът. 

С проф. Коларова, кото университетски преподавател и служебен образователен министър през 2014 година, разговаряхме и за катастрофалните резултати на българските ученици от международния тест PISA.

Според нея системният проблем на българското образование е дълбоката пропаст между най- добрите ученици и другите, които изостават и напускат системата. Достатчно се прави за материалната база на учениците и за заплатите на учителите,  но трябва да се реши и проблемът с учебното съдържание. Освен това ние говорим за феодали в политиката, но и на места има несменяеми директори на учителите. Това е тема, която ще създаде проблеми, но промяна трябва да бъде направено.

Проф. Коларова смята, има нагласа за това. Но само на терен със социологически изследвания могат да се изследват реалните проблеми, като надеждна обратна връзка, която да е основа за необходимия качествен скок в системата.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.


 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52

Гражданите гласуват за играчи срещу системата

"Няма опасност за държавността, защото дори и с конституционните промени няма вероятност страната да остане без действащо Правителство. Или ще продължи действието на Правителството на Димитър Главчев, или ще се намери процедура за избор на ново. Президентът обаче в тази ситуация умело демонстрира слабостите на промените в Конституцията и затова се се..

публикувано на 21.08.24 в 10:47

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08