Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват паметна плоча на Елизабет Вартанян в Пловдив

Тази неделя в двора на Арменското училище в Старинен Пловдив, ще бъде открита паметна плоча на уважаваната учителка по арменски език и почетен гражданин на Пловдив Елизабет Вартанян. Инициативата е на Арменската общност в Пловдив, като знак на признателност към приноса на учителката за съхраняване на културата на арменския народ. Интересен факт е, че Елизабет Вартанян е работила и като журналист в Радио Пловдив. 

Паметникът е и признателност за приноса на преподавателката за възстановяване на арменското училище през 1990 година, тъй като тя е част от инициативния комитет, който се е борил 14 години арменската диаспора в Пловдив да си го върне. Това разказа съпругът на учителката Меружан Вартанян, който се запознал с нея в Ереван, докато Елизабет била студентка там.

Младото момиче постъпило в Арменския държавен университет и завършило арменска филология и журналистика. След това със съпруга си се връща в България, където работи в Работническо дело и Радио Пловдив. А впоследствие я назначават за учител по арменски в Арменското училище под тепетата. След закриването му по заповед на тогавашния министър на културата Людмила Живкова, за да бъде създадена там Художествена гимназия, Елизабет Вартанян се мести в емблематичната пловдивска гимназия „Лиляна Димитрова“ (сега СУ „Св. Патриарх Евтимий“). Но участието й в инициативния комитет за възстановяване на училището се оказва опасна задача.

"Къде ли не ходиме - до Държавния съвет, до Министерство на просветата, но нищо не се получи. Имахме инициативен комитет от 12 души, от които двама пострадаха, докато се занимавахме с тази дейност. През 1977 година ни прибраха от Държавна сигурност със заплаха да ни интернират, да ни арестуват и двама души бяха уволнени от работа. Бяхме принудени да подпишем протокол, че повече няма да се занимаваме с възстановяването на арменското училище", припомни си Меружан Вартанян. 

След възстановяването на арменското училище, което е преименувано на дарителите Виктория и Крикор Тютюнджиян, като един от радетелите за това, тя се връща като преподавател по арменски език в него и работи повече от 45 години там. Два пъти е била избирана за общински съветник от СДС и поема ръководството на арменското дружество "Ереван". 

През 2012 година Елизабет Вартанян е определена за Учител №1 по арменски език в света от Министерството на диаспората в Република Армения.

"Тя спечели един проект и беше поканена от министъра на диаспората в Армения да участва на този форум. Тогава тя беше призната като най-добър учител в цялата диаспора по майчин език. Същата година бе предложена от тогавашния кмет на Пловдив Иван Тотев за почетен гражданин на Пловдив и беше наградена от министъра на културата Стефан Данаилов, тъй като нейната обществена дейност беше винаги в сферата на културата - и на арменската, и на българската", разказа съпругът ѝ. 

Заради многото си успехи в областта на образованието, културата и благотворителността, арменската общност решила да увековечи делото на Елизабет Вартанян с паметна плоча, за да си я спомнят идните поколения. Като учител по арменски език всеки неин час започва с молитва на арменски и дори българските ученици, които са учели в арменското училище, са се молели на арменски, каза Меружан Вартанян. И през сълзи сподели:

Тя най-много искаше децата да учат арменски и да не забравят езика и своята родина. Защото по време на социализма все пак имаше асимилация и всички нейни мечти се осъществиха като учител по арменски, като председетал на културно-просветанат организация "Ереван". 

Днес паметната плоча ще бъде монтирана на стената на арменското училище, а преди да бъде открита, ще бъде осветена. Откриването ѝ е в деня, когато се навършват 2 години от смъртта на уважаваната преподавателка, общественик и политически деец, след литургията в Арменската църква „Сурп Кеворк“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56