Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политици от ПП-ДБ искат да спасят емблематична сграда в Пловдив

Депутати и общински съветници от Демократична България внесоха в Министерството на културата писмо с призив за възстановяване статута на културна ценност на триетажна многофамилна сграда на ул. “Цар Иван Александър” и ул. “Густав Вайганд” в Пловдив. 

Вносителите припомнят, че къщата е имала защитен статут до 2012 година, но според неясни за тях причини е била заличена от списъците на Националния институт за недвижимо културно наследство. 

От Демократична България настояват за спешни проверки от страна на Министерството на културата, НИНКН и Инспектората за опазване на културното наследство, заяви в интервю за Радио Пловдив Веселина Александрова, общински съветник от ПП-ДБ.

„Това, което могат да свършат, е да се провери този план за безопасност и здраве, който е одобрен от район „Централен“, съгласуван ли е с НИНКН, и може ли да се възстанови този статут“, обясни Александрова.

Сградата е знаков пример за разпространения в района архитектурен стил със сецесионови и неокласически елементи и пропорции и е важен елемент от характерния облик на целия ансамбъл от сгради и елементи на градската среда в съседство. От Демократична България искат да се спре ремонта и да бъде разпоредено на инвеститора да възстанови обекта.

Големият въпрос е цялостното опазване на културно историческото ни наследство. Защото действащият закон очевидно има големи пропуски. И излиза винаги, че всяко едно такова събаряне е законно. 

Цялото интервю с Веселина Александрова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академията за редки болести е полезна за младите лекари

Ежегодната  обучителна „Академия за редки болести“ стартира при голям интерес в Пловдив. Тя се провежда в рамките на  Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която събира  над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власти и индустрията.  В рамките на двудневния форум те ще споделят опит..

публикувано на 13.09.24 в 14:20

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“...

публикувано на 13.09.24 в 10:59

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29