Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В обществото ни днес няма енергия за нови партии

Татяна Буруджиева
Снимка: Стопкадър, bTV

Утрото на 1 февруари с продължението по темата: възможно ли е помирението днес, или конфронтацията и разделението ще продължат? 

Политологът Татяна Буруджиева е наш събеседник по темата за нападките между президентство и управляващи. Доц. Буруджиева отбеляза, че няма оптимизъм по този въпрос, защото престрелките започнаха още от първия мандат. 

"Различното днес е, че битката не е между Радев и правителство, а между президента и представители на НС", смята политологът. Тя уточни, че точно там избухна силата на конфликта, защото партиите са убедени, че президентът се намесва в политическия процес.

"От двете страни има абсолютно негативно отношение, категорично много ниска оценка, така че нямам оптимизъм да приключат конфликтните ситуации между Радев и политическите партии", каза доц. Буруджиева.

Пеевски и президентството: Тук можем да изключваме хипотези, като Пеевски е бъдещ лидер на ДПС и не можем да подозираме, че атаката му срещу Радев е от страх да се появи нов политически субект. ДПС са единствени, които нямат притеснения от появата на нова партия. При тях единствен проблем е да си запазят мястото на балансьор в политиката у нас. 

Движението "Трети март": Това е по-скоро патент, за да се запази име. Името е запазено от приближени до Румен Радев. В обществото ни няма енергия за нови политически субекти. Това не значи, че те няма да се създават, но не може да имат магически силен тласък като поява. Трябва много труд, за да се създаде и развие партия. Примерът с партия "Възраждане" сочи, че те работят през последните 7-8 години. Отдръпването на хората от партиите е много силно. Евроизборите не са добър вариант за поява на нова партия.

Интервюто може да чуете от звуковия файл по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Дамянова

Битката е кой ще вземе златните букви "ДПС"

По малко от две седмици имат политическите партии, за да стегнат редиците си и да решат как ще се явяват на предсрочните избори на 27 октомври. Пред труден избор са две от основните парламентарни партии ДПС и БСП.  Въпросителни има и пред коалицията на ПП-ДБ. На 11 септември ЦИК приключва приемането на документите за регистрация на политическите..

публикувано на 30.08.24 в 10:21
Георги Харизанов

Пеевски е умен и знае, че без Доган - ДПС не означава нищо

Лятното време със сигурност не може да заглуши назряващото недоволство, а неизвестните за предстоящите извънредни избори се увеличават.  Може ли предсрочният вот да поднесе големи изненади и има ли шанс за преодоляване на политическата криза?  Политическият анализатор Георги Харизанов е наш събеседник в програма "Точно днес". Харизанов..

обновено на 29.08.24 в 15:06

Пещерата "Чая" край Чепеларе разкрива тайни отпреди 30 века

Най-атрактивната находка в пещерно обиталище „Чая“ тази година е зъб от пещерен лъв . Това съобщи Марин Господинов , директор на Музея на родопския карст в Чепеларе. "Отнасяме находките към плиоценската бозайна фауна", поясни Господинов. Спелеологът, заедно с екипа, ръководен от София Христева от Регионалния археологически музея в Пловдив,..

публикувано на 29.08.24 в 12:13

Медиците излизат на протест на 16 септeмври

От КТ „Подкрепа“ започват подготовка за национални протести в здравеопазването и поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл „Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на федерацията. Какво провокира недоволството и ще обхване ли то и пловдивските лечебни заведения, коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 29.08.24 в 10:49
Доц. Красен Станчев

Чужденците вярват повече в българската икономика

"Интересът на пазара към емисията държавен дълг на България е поне 3-4 пъти по-висок от размера на предлаганите от правителството обгигации. Затова условията по емисията са много добри. Това позволява поне донякъде финансирането на плащания по стари емисии на външен дълг и покриване на текущи разходи на бюджета за тази година“, коментира..

публикувано на 29.08.24 в 10:37