Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-вероятно убийството на Нотариуса ще остане неразкрито

Има много допирни точки с убийството на Алексей Петров, смята експертът по сигурност

Обществено достъпната информация за показното убийство на Мартин Божанов - Нотариуса, е твърде малко, защото такива случаи се разкриват само и единствено по горещи следи. Ако минат повече от 48 часа, обикновено такова убийство не се разкрива, коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив експертът по сигурност и депутат в 2 парламента проф. Николай Радулов.

Той припомни, че през последните 30 години подобни поръчкови убийства не са разкривани. "Всъщност ние имаме висока разкриваемост на убийствата, но на общата маса, от които около 90 % са битови и там много бързо става ясно кой е убиецът". 

"Има много допирни точки с убийството на Алексей Петров", смята още проф. Радулов. Той посочи известни сходства - твърде много хора, които са се движили наоколо, имало е вероятно подробно изучаване на маршрути, връзките на убитите с пубични личност и хора от правосъдната система и прокуратурата също са били сериозни. 

"Не подозирам свързаност. Има различен тип убийци - в единия става дума за стрелба отдалече на снайперист, в другия става дума за изстрели с малокалибрено оръжие", подчерта експертът.

Той допълни, че в началото има голям обществен интерес, но щом спадне, случаят отива в папката "убийство с неизвестен извършител" и се забравя.

Проф. Радулов се съгласи, че Нотариуса е добре познат на полицията (съден е, конфискувани са му имоти по комисията "Кушлев") и припомни, че през 90-те убийствата често бяха точно на такива хора.

"Има проблем с низовите полицейски кадри, но що се отнася за потенциално опасни за обществото хора, би трябвало да се намерят такива ресурси", допълни експертът.

"Много е възможно "Нотариуса" да е премахнат, за да не разкаже за връзките си с магистрати, прокурори, полицаи", каза още той. 

Цялото интервю на Паолина Комсалова с проф. Николай Радулов е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Веселина Карапеева

Обучението по математика трябва да се засили

Ще се стигне ли до увeличение на броя на децата, които се приемат в математическите гимназии, за което настояват водещи математици у нас?  Веселина Карапеева, директор на пловдивската Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ заяви, че подкрепя идеята  да се дава шанс на децата да изучават профилирано и засилено предметите, към които имат..

публикувано на 11.10.24 в 11:00

Трети сезон на EX ANTE тръгва по Радио Пловдив от 3 ноември

От 3 ноември по Радио Пловдив стартира трети сезон на ЕХ АНТЕ с икономиста Георги Стоев. „Отново на фокус ще е икономическото и критичното мислене. Този път малко повече акцентирам върху това как родителите и учителите могат да помагат на децата да прилагат икономическо мислене в училище, а и в живота. Това е важно, тъй като живеем в..

публикувано на 11.10.24 в 10:23
Огнян Димов

Тревожностите се засилват през последните десет години

В Деня на психичното здраве в програма "Ден след ден" говорим за тревожността с психоаналитика и психотерапевт д-р Огнян Димов . Той е член на Европейската асоциация на психоаналитиците, автор на две книги.  Д-р Димов каза, че тревогите на делника са най-често за илюзорни и замаскирани ситуации, провокирани от битовата част на ежедневието ни...

обновено на 10.10.24 в 16:44

Някои автобусни линии в Пловдив почти ги няма

Няма никаква опасност Пловдив да остане без градски транспорт. Всичко е под контрол.  Гражданите няма да усетят тези наши маневри тук . Това заяви пред Радио Пловдив заместник-кметът по обществения ред  Ангел Славов , който отговаря и за транспорта. Коментирайки решението на  Община Пловдив да прекрати договора си с превозвачите от..

публикувано на 10.10.24 в 16:15

Продуктите от микроферми трябва по- лесно да стигат до пазара

Работна кръгла маса на тема „Предизвикателства пред семейното фермерство и развитието на селските райони в България ” ще се състои днес в Пловдив.  В Аграрния университет фондация „Земята - източник на доходи“ - Пловдив, организира дискусия за състоянието на дребния бизнес в селските райони. Осбсъждат се и възможности за неговата подкрепа, както..

публикувано на 10.10.24 в 11:49