Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Все по-трудно и по-скъпо става днес производството на череши

Кампанията продължава до 20 -25 юни

| Интервю

За реколтата с череши през тази пролет, за високите цени и за реализацията до трапезата - говорим с Тодор Попов, регистриран земеделски производител, който има черешови градини до Пловдив.

Тодор Попов каза, че през тази година - времето се е оказало неподходящо за производството на череши, защото през април имаше температури до и над 30 градуса, след това е обилни валежи. "Всички тези фактори се отразиха доста неблагоприятно върху цялостното отглеждане на череши.", посочи Попов. Той смята, че цените на черешите в България не са високи днес, защото едно сравнение с ЕС сочи, че нашите нива са доста по-ниски. 

"Производството на плодове у нас става все по-скъпо и по-трудно за самите производители.", заяви Попов. По думите му подпомагането на стопаните от страна на ДФ "Земеделие" се бави и не става по график. 

Земеделският производител смята, че фонда не се справя много добре по отношение на производството на плодове. 

"В зависимост от качеството на черешите, цената за прекупвачите варира от 2 до 5 лева, за най-добрите сортове. Пътят от черешовата градина до масата на потребителя е дълъг, има и гръцки череши, свободна конкуренция е.", каза още Тодор Попов. Според него череши ще има за всеки, който пожелае да си купи, защото плодородието е достатъчно в Пловдив област. 

Земеделският производител отглежда модерни сортове череши, от най-ранни до тези, които се добиват през юни. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Лекоатлетката Пламена Миткова в "Добро утро, ден"

Тази седмица гост в „Добро утро, ден“ е лекоатлетката Пламена Миткова.  Когато е 7-годишна, започва да тренира художествена гимнастика, но след четири години пътят й рязко завива в друга посока. Преориентира се към леката атлетика. Започва да се състезава за    "Локомотив Пловдив" . Състезателка е по скок на дължина. Пламена..

обновено на 15.02.25 в 08:43

Българските вина не отстъпват на другите производители

Пия всякакви вина с хубаво качество, направени с майсторлък и с любов, каза председателят на енолозите в България  Станимир Стоянов . Той уточни, че при дегустация опитните дегустатори могат бързо да определи качествата на виното. "Като се опита едно вино, като му се види цветът и ароматът, може да се даде адекватен коментар", посочи енологът...

публикувано на 14.02.25 в 15:47

Разширява се пазарът на българското вино в чужбина

През 2024 година България значително е разширила пазарите на вино в чужбина, каза министърът на земеделието и храните Георги Тахов. В Брестовица той участва в зарязването на лозята и празника Трифон Зарезан. Българско вино е изнесено не само в европейските страни, но и в САЩ и страни от Латинска Америка, които са традиционни производители. За този..

публикувано на 14.02.25 в 13:01
Емил Кабаиванов

Искат увеличение на заплатите на общинските служители

От сдружението на общините са поискали да бъдат предвидени средства за увеличение на заплатите на общинските служители. Това се е случило по време на срещата с министъра на финансите Теменужка Петкова. Увеличението, за което настояват е с между 20 и 25%, каза пред Радио Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, който е..

публикувано на 14.02.25 в 11:39

1300 бежанци ще учат български език, 150 от тях в Пловдив

Започна безплатно езиково обучение по български език на над 150 бежанци, които живеят в Пловдив и са в трудоспособна възраст. За страната общата бройка, на обхванатите в проекта, ще достигне 1300 мигранти. Подобни курсове се провеждат в още 3 града в страната  - София, Бургас и Харманли.  Обученията по български език за бежанци в Пловдив..

публикувано на 14.02.25 в 10:34