Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив се нуждае от подземни и многоетажни паркинги

| Интервю

Докъде стигна изграждането на нови места за паркиране в централната част на Пловдив и особено идеята за многоетажен паркинг на мястото на бившата ТЕЛК – разказа пред Радио Пловдив кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.  На първо място, вече е готов големият паркинг на бул. „Източен“ и „Шести септември“, като до дни предстои неговото откриване. Довършват се някои дребни детайли и в началото на идната седмица съоръжението ще може да функционира. Той е с паважна настилка, отводняване и ново осветление – съобщи кметът. Капацитетът на съоръжението е около 90 коли. 

Дълги години мястото е било превърнато в своеобразно сметище, запълнено с отпадъци. Те вече са събрани и извозени. Цялостната инвестиция е отнела около 800 хиляди лева общинско финансиране.  

В края на миналата седмица е довършена още една зона за паркиране, на ул. „Стойчо Мошанов“, която ще обслужва околните сгради.  Оттук – нататък остават още три зони за реновиране за да поемат и те проблемите с паркирането.  

Следващата стъпка, която общината ще разработи, това е многоетажното или подземното паркиране. Други варианти няма, понеже вече са изчерпани почти всички територии в централната част на Пловдив, като дори на места се използват и бордюрни конструкции за паркиране. 

Такава зона например има по „Пещерско шосе“, до бившия ТЕТ „Ленин“ където тротоара е широк около 12 метра. За там е разработен проект за паркиране под 45 градуса и могат да се поемат до 28 коли. Ще се посадят и нови дървета, уточни кметът на район „Централен“. 

Така се оформят три основни зони за изграждане на паркоместа – около „Васил Априлов“, „Пещерско шосе“ и „Марица – Юг“.  

Що се отнася до санкциите за неправилно паркиране, от които се оплакват много граждани, Георги Стаменов изтъкна, че паркирането по тротоари е забранено и там място автомобилите нямат, както и пешеходците нямат право да се движат по пътното платно. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43