Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6Fеst със специална лятна програма

14-ото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest в Пловдив продължава със специална лятна програма в трите дни 19, 20 и 21 юли. Входът е свободен. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Пловдив и е част от Културния календар на града. Момчил Цонев, организатор на събитието, сподели в ефира на Радио Пловдив, че в това свежо лятно издание акцентират на куклен и импро театър и карнавал. 

Програмата започва на 19 юли (петък) от 19:00 ч. в Цар Симеоновата градина. В уречения ден и час с Елфира Синсерус от София и Цирков марионетен спектакъл  ще се пренесем в света на цирка, където ще ни посрещнат забавни и запомнящи се марионетки със свои собствени номера - клоунада, балет с вълшебни нотки, ходене по въже, акробатика. 

Първата българска професионална трупа за импровизационен театър „ХаХаХа ИмПро“ (София) ще гостува на 6Fest на 20 юли (събота) от 11:00 ч. с импровизационното представление „ХаХаХа на Пейка“. Търсете актьорите на пейка в Цар Симеоновата градина, около Виенския павилион. Представлението се състои от 5-6 кратки скеча, в които взема участие и публиката, която дава идеи за основните сюжети. 

Специален акцент в лятната програма са и двата карнавални парада, създадени по идея на самия фестивал 6Fest. В изпълнението им ще вземат участие актьори от местната театрална формация „Хамелеон“. Първият парад ще бъде на 20 юли от 19:30 ч., а вторият светлинен парад ще бъде след залез в същия ден, от 21:30 ч. Причудливи карнавални кукли с височина от близо 4 метра ще дефилират на площад „Централен“. 

Фестивалната програма се закрива с кукления спектакъл „Храбрият оловен войник“ на „Камбана Арт“ (София) на 21 юли (неделя) от 11:00 ч. в Цар Симеоновата градина. Формацията е създадена от Екатерина Казакова, куклена актриса и режисьор на повече от 50 постановки. Спектакълът по класическата приказка на Ханс Кристиян Андерсен за храбрия оловен войник и картонената балерина е създаден също под режисурата на Екатерина Казакова, сценографията е на Елфира Синсерус и Мила Дикалова, а музиката е на Надежда Митева. 

За още актуална информация свързана с програмата на 6Fest следете събитието тук: https://www.facebook.com/events/783501557242665. Или чуйте разговорът ни с Момчил Цонев, който бе наш гост днес в предаването "Вход свободен". Интервюто е достъпно в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Станка Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” – летен коктейл от усмивки

Ако си представим „Алтер его“ като лятно питие, тази събота ще ви сервираме истински  коктейл от весели истории, скечове и тонизираща музика!  Предлагаме ви да отпивате на малки глътки разнообразните ни хумористични рубрики, от които ще разберете що е то „романтична вечеря на свещи“, как не трябва да си правите застраховка, по какъв..

публикувано на 23.08.24 в 10:09

Shake That Хълм навършва десет

Десетото издание на утвърдения пловдивски фестивал Shake That Хълм отново Ви очаква от 30.08.-01.09.2024. Събитието е разпознаваемо и любимо не само на пловдивчани, но и на хора от други градове. Тази година мотото е  10 години ЗАЕДНО!  От пилотното си издание през 2015г., пловдивският фест традиционно представя на публиката разнообразна..

публикувано на 22.08.24 в 16:00

Рок Орфей Фест този петък в Пловдив

Този петък 23-август Пловдив ще бъде разтърсен от първото издание на Рок Орфей Фест. Точно в 18:30 сцената на Лятно Кино Орфей ще бъде нажежена докрай от младите и многообещаващи банди Darzz, Coven 5, Astrea. Трите рок и метъл банди са основните организатори на събитието, като идеята им е то да се превърне в традиционен за града ни фестивал...

публикувано на 20.08.24 в 16:38

Изкуството на кристалотерапията

Кристалотерапията е алтернативна форма на лечение позната от древността. Връзката, която се създава между човека и кристала при всеки от методите на кристалотерапия и лечение с минерали, е не само на физическо, но и на енергийно ниво.  Срещаме ви с кристалотерапевта Дарина Димова, от която ще научим повече за инересните своиства на кристалите и..

публикувано на 20.08.24 в 14:17

Отбелязваме Деня на хуманитарната помощ

В Международния де на хуманитарната помощ говорим за доброволческия труд и за ангажиментите ни като граждани на нашето общество. Срещаме ви с Георги Влайков - доброволец в Аварийно спасяване - Пловдив. "Когато говорим за превенция, много е важно в един предстоящ сух сезон, без прогнози за валежи, всеки стопанин да се погрижи за тревите около имота..

публикувано на 19.08.24 в 14:44