Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома

Специално изградената зала-трезор за съкровището в Историческия музей в Панагюрище

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище пристига днес в Панагюрище. То ще остане на роден терен до 10-ти септември. 9-те уникални тракийки съда ще бъдат подредени в специално изградената зала-трезор в историческия музей, която отговаря на всички критерии за сигурност. 

Паралелно с това тече и подготовката по отбелязването на 75-та годишнина от откриването на златното съкровище. То е намерено на 8-ми декември 1949-та година от тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови, по време на изкопни работи в тогавашната керемидена фабрика в града. 

Самото честване е планирано в началото на декември, като освен поредица от събития, подготовката включва и промяна на градската среда. Кметът на Панагюрище Желязко Гагов обясни:

Идеята е наистина това честване, този юбилей, да бъде паметен, да е нещо, върху което ще се надгражда. В момента се работи по един страхотен документален филм, който да остави и да представи различни тези, който наистина ще бъде изключително достоверен. 

Разработваме идеята за паметен албум, свързан с честванията. Самото място, на което е открито златното съкровище, да стане един от най – важните обекти за посещения на туристите. Нещо, на което досега не сме обръщали достатъчно внимание. 

Наистина седмицата от 2 до 8 декември да бъде седмицата, в която всеки българин или пък гост на България да планира посещение в Панагюрище с оглед на този юбилей – 75 години златото на Панагюрище. 

Общото тегло на деветте съда – една фиала (блюдо) и осем ритона, е 6,164 кг. Те са изработени от чисто масивно злато с чистота 23 карата. Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел на одрисите от края на ІV и началото на ІІІ в. пр. н. е. и е използван при извършването на ритуални действия и религиозни тайнства.

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Галерия "Arsenal of art" представя випуск 1981 на НГСЕИ

Изложба събира на едно място изявени пловдивски творци, които са завършили Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в годината, когато страната ни отбелязва 1300 години България или випуск 1981 г.  Над 40 художници, скулптори и представители на визуалното изкуство ще представят избрани свои произведения в галерия Arsenal of art. Сред..

публикувано на 24.10.24 в 07:20

Изложба за съживяване на стари книги с техниката "Оримото"

В Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив ще бъде представена пътуващата изложба „Изкуство в книга – Ars in libro”. Идеята е да се покаже как може да бъде даден нов живот на очислените книги в библиотеки и читалища чрез техниката  „Оримото“.  Техниката е подобна на оригами, но не е източно изкуство, създадена е от немския компютърен специалист..

обновено на 24.10.24 в 06:58

Обновяват стенописа "Пловдив" до Археологическия подлез

Стенописът „Пловдив“ на фасадата на къщата до Археологическия подлез се обновява  и утре ще бъде завършен.  Прави се промяна само в дясната част на изображението, където се виждаше Хисар капия, а сега там е нарисувана цветна лястовичка. „ Ще освежим и реставрираме старата част на стенописа, оригиналният вертикален надпис „Пловдив“..

публикувано на 22.10.24 в 15:09

Представят новата книга на Стефан Иванов в клуб "Петното"

Новата книга на Стефан Иванов „Без мен“ ще бъде представена в литературен клуб „Петното на Роршах“. За нея ще говори писателят Александър Секулов. Книгата се появява 10 години след предишната стихосбирка „Навътре“. Стефан Иванов е магистър по културология и доктор по философия в СУ „Климент Охридски“.  Автор на е четири стихосбирки – „4..

публикувано на 22.10.24 в 05:48

Стефан Цанев получава приза "Йеромонах Игнатий - В. Левски"

Големият драматург, поет и писател Стефан Цанев ще получи тази вечер в Карлово наградата „Йеродякон Игнатий – Васил Левски“. Отличието се дава за приноса му за българската духовност и патриотизъм. Наградата бе учредена от карловските скулптори Недко Кръстев и Николина Канарова и се връчва на личности с особени заслуги в направленията..

публикувано на 21.10.24 в 16:08